Search Menu
Home Novosti Menu
Glazba

VINYL TJEDNA: Numilume - 2 [Numilume Music]

Kompaktan zvuk doba u kojem živimo

  • Damir Ludvig
  • 27 November 2019

I ova je ploča stigla putem portala deejay.de. Iako ćete pravi dojam dobiti tek kad čujete kako to zvuči na vinilu, inserte možete poslušati pritiskom na ikonu PLAY ►

A1 Numilume - Jurassic

A-strana me je u prvih tridesetak sekundi reprodukcije podsjetila na pitanje prijatelja koji voli slušati suvremenu klupsku glazbu, ali nije fanatik poput autora ovog teksta. Pitanje je bilo:" Pa jel' to onda tech house ili progressive?". Prije deset godina ovaj bi materijal svrstali ili u tech house, ili u neo trance, no danas se glazba ovog tipa najčešće pronalazi u rubrici: "melodic house & techno". Naravno da je melodični house postojao još u vrijeme kad su Marshall Jefferson, Frankie Knuckles i stara ekipa čikaških majstora bili u naponu snage, a o poznatoj melodiji koja je Inner City dovela na top ljestvice i mainstream publici po prvi puta omogućila da uopće čuju riječ techno da i ne govorim. Ipak, ta nespretna trendovska definicija žanra ne bi nam smjela smanjiti užitak slušanja ove vješto odrađene glazbene poslastice. Vrhunski aranžman jednostavno niže elemente koji u svakom taktu stvaraju sve veću ugodu. Sintetski zvukovi koji prate jednostavnu osnovnu temu izvedenu na pilastom basu klasično su rješenje koje smo čuli u glazbi koju je John Carpenter još sedamdesetih interpretirao kao podloge za svoje kultne filmove. No, produkcija, plesni ugođaj i energija koja stoji iza ovog kreativnog produkta ukazuju da je dvadeset prvo stoljeće već odavno u punom zamahu. Iako se u ovom glazbenom djelu mogu pronaći bezbrojni elementi glazbene povijesti, ukupni je dojam kompaktan zvuk doba u kojem živimo, ere u kojoj su sintetički zvukovi sveprisutni, pa je sve teže smisliti nešto što će se izdvojiti iz mase. Ovaj je uradak upravo to uspio postići.

B1 Numilume - Recall

B-strana još više asocira na glazbene teme prošlih epoha. Melodije kojih se ne bi posramio ni Vangelis, fokus su uratka koji dinamičnim intervencijama u aranžmanu konstantno prkosi ideji da je repetitivnost klupske glazbe neizbježni obrazac koji svi autori moraju primjenjivati. Modulacije elemenata, filtriranje i naglašavanje profinjenih senzibilnih komponenata sjetnih melodija sintetičkim udaraljkama ovo djelo čini uzbudljivom vožnjom unatoč primarno atmosferičnom ugađaju koji je sve, samo ne euforičan. Sve u svemu, radi se o uzbudljivoj gramofonskoj ploči koja će zadovoljiti potrebe DJ populacije s publikom koja je sklonija sofisticiranom suvremenom zvuku. U mojim setovima ovaj ćete vinil sigurno moći čuti u warm up dijelovima nastupa, ili na after partijima koji je ovih dana sve više.

Loading...
Loading...