Menu
Home Novosti Menu
Blog

Studio tour: Kadebostany

Zavirite u studio ovog kreativnog tekstopisca i producenta

  • Ela Radić I Foto: Privatni album
  • 19 July 2023

Novi gost naše rubrike u kojoj nas producenti ugošćavaju u svom studiju je Kadebostany, tekstopisac i producent koji se probio brojnim uspješnim singlovima kao što su 'Castle in the Snow', 'Mind if I Stay', 'Early Morning Dreams', nova verzija Beyoncéine pjesme 'Crazy' in Love' (sa soundtracka “50 nijansi sive”) ili noviju 'Take Me To The Moon', koja je bila u službenom izboru za Grammyja za nominaciju za najbolju pop izvedbu. Arhitekt budućeg popa, jedinstveni hit producent/skladatelj već desetljeće oblikuje svoju modernu viziju elektronske/pop glazbe.

Kadebostanyjeve pjesme akumulirale su više od milijardu streamova na Youtubeu, dominirale su ljestvicama u više od 30 zemalja, izvedene su na više od 700 nastupa uživo u više od 25 zemalja posljednjih godina, a pohvalili su ih međunarodni mediji kao što su Vice, GQ, Spin, Američki tekstopisac, CNN, Rolling Stone, Vogue, Mixmag, EDM.com, Run The Trap, Time Out, Marie Claire i mnogi drugi.

U lipnju je objavio novi album, 'Play This At My Funerals' koji je najavio singlom 'Like A Dream'. 'Play This At My Funerals' duboko je osoban album koji sadrži izbor pjesama za koje bi tekstopisac/producent Guillaume de Kadebostany volio da se sviraju na njegovom vlastitom sprovodu. 12 pjesama čini moderan i elegantan album, s elementima folka, avanturističke elektronske glazbe, zvjezdanih melodija i uzvišenih vokala.

Tim nas je povodom Kadebostany ugostio u som studiju gdje i nastaju njegove uspješnice.

“Studio je smješten na najvišem katu moje kuće u Republici Kadebostany, a može se pohvaliti međusobno povezanim sobama putem AVB-a, olakšavajući snimanje s bilo kojeg mjesta u kući. Različite sobe služe kao fantastične prirodne echo komore, proces u kojem u potpunosti uživam. Više uživam u fizičkom pomicanju mikrofona u sobi nego u jednostavnom klikanju mišem.”, otkriva nam Kadebostany. “Kad nisam na turneji, posvećujem najmanje 10 sati svaki dan svom studiju, gdje stvaram Kadebostany pjesme i skladam glazbu za filmove. Osim toga, i samo održavanje studija zahtijeva moje vrijeme...”.
Kaže i da jako puno vremena voli provoditi u studiju jer “prihvaćam koncept 'sretnih slučajnosti' u glazbi, pa dopuštam obilje kreativne slučajnosti. Studio se nalazi u mojoj kući što mi daje slobodu da mu pristupim kad god dođe inspiracija. Posvećujem dovoljno vremena eksperimentiranju, potičući beskrajne mogućnosti”, kaže te dodaje da neprestano mijenja instrumente i opremu kako bi se riješio navika i potaknuo nove ideje. “Više od 20 godina skupljam studijsku opremu, posjedujem opsežnu zbirku a kako sve sam radim, volim da mi je sve nadohvat ruke.”

Kao posebno drage dijelove opreme ističe Revox G36 s 2 trake iz 1963.: “Opsežno sam ga koristio na svom posljednjem albumu, 'Play This At My Funerals', i bio sam zadivljen kako je sve što prolazi kroz njega postaje još ljepše. Osim toga, moj dragi Soundcraft 8000 mikser igrao je ključnu ulogu u procesu. Vjerni pratilac na mom glazbenom putu. Uvijek sam volio uključiti konzolu za snimanje u svoj tijek rada, umjesto da se oslanjam isključivo na DAW/laptop setup. Pruža opipljivu kvalitetu mojoj glazbi koja se čini autentičnijom, realnijom. Također, obično radije koristim hardversku opremu nego pluginove jer smatram da su pravi fizički knobovi i toolovi inspirativniji”.

U nastavku doznajte i koji su mu to najdraži dijelovi opreme:

TAPE MACHINE:
Kao što sam rekao, Revox G36 intenzivno sam koristio na albumu 'Play This At My Funerals'. Sviđa mi se ton koji donosi akustičnim gitarama, a posebno kontrast u definiciji zvuka. Od Hifi do vintagea.

SAMPLERS:
Akai s612 je moj omiljeni sempler za manipulaciju zvukom. Ne mogu zadržati zvukove u memoriji pa je logika: pronađi zvuk, snimi ga i onda nastavi dalje... Sviđa mi se ta logika da se moram obvezati.

MIXER:
Koristim ovaj Soundcraft 8000 otkad znam za sebe. Modificirao ga je Jim Williams i sva moja glazba prolazi kroz njega. Sviđa mi se tijek rada koji pokreće konzola za snimanje.

MIDI CONTROLLER:
Složio sam ovaj midi kontroler sa svojim ocem. Volim imati kontrolu nad što više parametara u isto vrijeme. Vizualno je inspirativno, osjećam se kao da kontroliram nuklearnu elektranu...

KEYBOARD:
Većinu vremena koristim hardverske sintisajzere. Smatram da imaju dušu. Nikada, baš nikada ih neću prodati. Sviđa mi se pravednost snimanja zvuka i to radim što je brže moguće u svom kreativnom procesu.

DRUMS:
Volim miješati elektroničke i akustične instrumente. Nema ničeg zanimljivijeg od pravog kompleta bubnjeva pažljivo spojenog s kutijom za ritam. Sviđa mi se ton pravog kompleta bubnjeva s utjecajem elektroničkih instrumenata.

Next Page
Loading...
Loading...