Search Menu
Home Novosti Menu
Intervjui

Supernova: “DJ profesija danas je definitivno popularna ali to ne može biti loša stvar”

Talijanski house dvojac upravo je objavio novu stvar “Can’t Stand It” za Defected Records

  • Gaia Radic I Foto: Foto Supernova press
  • 27 January 2020

Sve slavniji talijanski house dvojac Emiliano Nencioni i Giacomo Godi, svijetu poznatiji kao Supernova, glazbeni su producenti, DJ-evi i voditelji čak tri izdavačke kuće za elektroničku glazbu – Lapsus Music, Downtown Underground i Blackboard. Ovi prijatelji iz djetinjstva sa simpatičnim nadimcima “EMIJAY” I “G.O.D.I.”, dolaze iz Firence i obojica od malih nogu gaje veliku strast prema glazbi. Svoje zajedničke početke pamte još 2003. godine kada su nastupili u Milanu, te se od tada njihovi međunarodni uspjesi nižu jedan za drugim. Njihov prepoznatljiv sound temelji se na mješavini elemenata raznih house podžanrova, kao što su acid house, jazz house te Chicago house. Zbog svoje uspješne dugogodišnje karijere, Emiliano i Giacomo imali su priliku proputovati Europu, Aziju i Ameriku. Objavili su brojna kvalitetna house izdanja, među kojima je i njihov hit, koji ih je katapultirao na svjetsko tržište (ne)davne 2010 godine, nastao u suradnji sa svjetski poznatim house maestrom Kevinom Saundersonom pod imenom “Beat Me Back”. Supernova su zaslužni i za remikseve brojnih poznatih pjesama, kao što su “The Whistle Song” Frankieja Knucklesa ili “Bar A Thym” Kerri Chandler. Tijekom karijere surađivali sa stotinama labela, od kojih svakako valja istaknuti Defected Records kao jedan od najslavnijih izdavačkih kuća za house glazbu. Upravo za njih nedavno su objavili svoju novu stvar, “Can’t Stand It” povodom čega smo i razgovarali s momcima a u intervjuu su nam ispričali nam ponešto o svojoj najsvježijoj zajedničkoj suradnji, vlastitoj povijesti i budućim planovima. Pitali smo ih i da nam kažu više o talijanskoj clubbing sceni te da prokomentiraju trenutno stanje u elektroničkom svijetu DJ profesije.

m: Upravo ste objavili svoju novu stvar, “Can’t Stand It”. Što nam možete reći o njezinom soundu? Kako biste je opisali u usporedbi s vašim drugim radovima i koliko vremena vam je trebalo da ju završite?

S: Jako smo uzbuđeni oko ove stvari, budući da smo je testirali tijekom naše zadnje turneje i da je uvijek dobivala dobar feedback. Što se tiče sounda, ona je definitivno naša vizija house glazbe. Kad smo tek počinjali raditi na njoj, htjeli smo stvoriti stvar s uistinu solidnim house grooveom i jakim, ikoničnim vokalom, te bez previše elemenata, koje bi baš svaki DJ mogao vrtiti. Kad smo dobili groove koji smo htjeli, na netu smo naišli na vokal Marley Munroe i shvatili da bi ona bila idealan vokal za ovu stvar. Marley je bila vrlo otvorena za suradnju s nama. Rad oko njezinog vokala finalizirao se dosta brzo i otkad smo prvi put poslušali ovu pjesmu, shvatili smo da je posebna. Uklopila se u taj sirovi i groovey house zvuk na kojeg ciljamo sa svim našim produkcijama u zadnjih godinu dana.

m: “Cant Stand It” je izašla na Defected Records-om. Posljednji put ste radili s ovim labelom prije otprilike pet godina. Kako se osjećate u vezi vaše ponovne suradnje? Jeste li sretni zbog svog iščekivanog povratka nakon dugačke pauze?

S: Vrlo smo uzbuđeni zbog objave ove stvari na Defectedu. Uvijek nam je bilo zadovoljstvo raditi s tako odličnim labelom i samo smo čekali tu jednu pravu pjesmu koja bi mogla stvoriti pošteni comeback. Ovaj label u posljednjih nekoliko godina eksponencijalno raste i bili smo presretni kad smo čuli Simonov pozitivan feedback. Defected je definitivno savršena izdavačka kuća za potpisivanje ove trake.

m: Poznajete se već dugo te obojica imate bogatu pozadinu i u klasičnoj glazbi. Kako izgled vaš uobičajeni proces glazbenog produciranja, od početka do kraja? Odakle dobivate inspiraciju i koliko često radite u studiju?

S: Imamo jako lijepi studio u Firenci gdje svatko od nas ima svoju sobu za produciranje. Kad nismo na turneji, pokušavamo što više vremena provoditi u studiju. Obojica radimo na glazbenim idejama, ali odvojeno, nakon čega zajedno odlučimo koje ideje imaju najviše potencijala. Kad odaberemo one koje nam se najviše sviđaju, počnemo intenzivno raditi na njima do završetka. Također, pjesme uvijek prvo testiramo na danceflooru prije nego što ih pošaljemo ijednom labelu. Uz rad u glazbenoj produkciji, trenutno vodimo i tri vlastita labela: Lapsus Music, Downtown Underground i Blackboard – tako da stvarno moramo biti u studiju najviše što možemo!

m: Kad ste imali svoj prvi zajednički nastup? Gdje se on održao i kako je prošao? Odaberite i jedan svoj “najgori” i jedan svoj najbolji gig.

S: Naš prvi zajednički gig dogodio se u svibnju 2003. godine u Firenci povodom proslave našeg prvog albuma “Afterbeach”. “Afterbeach” je također bilo i ime odličnih nedjeljnih partija koje smo u to doba vodili u Firenci, u jednom posebnom klubu koji se zvao Capocaccia. Napravili smo naš prvi elektronički live set i donijeli gotovo polovicu studijske opreme u DJ booth. Najgori nastupi se dogode kad ne uspijemo uspostaviti onu savršenu povezanost s publikom, međutim to se ne događa često. A najbolji...teško je odabrati najbolji. Imamo priliku svirati za Elrow, što traje već gotovo deset godina, a njihovi partiji su uvijek nevjerojatni.

m: Budući da ste obojica iz Italije, što nam možete reći o talijanskoj nightlife sceni? Kako biste ju opisali nekom turistu, koji možda nikad nije posjetio neki talijanski grad? Koje klubove biste preporučili i zašto?

S: Italija već puno vremena ima poprilično dobru klupsku scenu. Živimo u Firenci, a ona je dom jednom od najboljih europskih klubova koji se zove Tenax. Ondje smo rezidenti već mnogo godina i nastupamo na subotnjim eventima “Nobody’s Perfect”. Također, pokrenuli smo novu seriju partija pod imenom “Visionair”, koji se održavaju svaki petak i do sada su se pokazali vrlo uspješnima. Planiramo i proslavu desete obljetnice Lapsus Music labela skupa s Tini Gessler, Brokenears na line upu. Tijekom ljeta puštali smo na prekrasnom mjestu na Sardiniji koje se zove Phi Beach, uz još mnoga poznata imena. Milano također ima dobre klubove, kao što su Fabrique, Amnesia, Volt, a po ljeti i Social Music City. Ostali vrlo popularni gradovi za clubbing kulturu su Napulj, Rim, Rimini i Riccione te Bologna i Salento ljeti.

m: Vremena su se promijenila i odjednom svatko može kupiti dobru opremu i početi s DJing-om. Po vašem mišljenju, što bi svaki dobar DJ trebao imati? Što mislite o rastućem broju novih DJ-eva diljem svijeta? Kako je to izgledalo prije desetak ili petnaestak godina?

S: Dobar DJ je onaj koji može publiku povesti gdje god želi u svom glazbenom putovanju, pritom održavajući dobru i rasplesanu atmosferu na danceflooru. Cilj DJ-a je osigurati da se publika zabavi i predstaviti joj kvalitetnu glazbu. DJ profesija danas je definitivno popularna ali to ne može biti loša stvar. Ipak, dobrog DJ-a čini solidno poznavanje glazbe, puno iskustva u sviranju ispred malobrojne i mnogobrojne publike, te mnogo godina strasti i predanosti ovom poslu. Nova oprema olakšava ljudima da probaju i započnu karijeru, ali “pravila” i koraci koji se moraju proći da bi netko postao profesionalan DJ i dalje su isti. U prošlosti je bilo mnogo teže početi zato što se prvo moralo potrošiti puuuno novaca za kupnju turntableova i mixera, te mnogo vinila za puštanje prave glazbe.

m: Što s budućnosti? Koji su vaši daljnji planovi? Vratiti se u studio ili iskoristiti još vremena na turneju i nastupanje?

S: Dok pišemo odgovore za ovaj intervju, u avionu smo za San Diego kako bismo započeli svoju novu turneju po SAD-u. Ići ćemo u San Diego, Phoenix ali i u Tijuanu. Nakon toga, vraćamo se u studio na tjedan dana i zatim opet u pohod u Hive Club (Zurich), pa na Jungle Experience u Koh Phhangan (Tajland) te u Šangaj. Pokušat ćemo biti u studiju najviše što možemo zato što smo puni glazbenih ideja koje želimo završiti, te također namjeravamo raditi na našem sljedećem studijskom albumu. Što se tiče novih izdanja nakon singla na Defectedu, imamo novi remix koji će biti objavljen u veljači na našem labelu Downtown Underground, drugi koji će izaći na Blackboardu te treći, novi single na Lapsus Musicu. Trenutno čekamo feedback od Defecteda oko nove glazbe koju smo im poslali i nadamo se da ćemo uskoro ostvariti ponovnu suradnju s njima!

Next Page
Loading...
Loading...