Search Menu
Home Novosti Menu
Eventi

The Chemical Brothers razvalili Dom sportova

Dojmovi Damira Ludviga s koncertnog spektakla koji je duo priredio u Zagrebu

  • Damir Ludvig I Foto: Mixmag Adria redakcija
  • 13 October 2019

U sklopu svjetske turneje, The Chemical Brothers su svojim nastupom 12. listopada osvojili srca posjetitelja velike dvorane zagrebačkog Doma sportova. Kao i većina najinovativnijih glazbenika iz Velike Britanije, Tom Rowlands i Ed Simons potječu iz Manchestera, a krajem devedesetih, kada su zablistali na globalnoj glazbenoj sceni, bili su jedni od najznačajnijih predstavnika glazbenog žanra koji su mediji krstili imenom “big beat”. Međutim, ovaj stil temeljen na sempliranju i fuziji funk, rock i elektroničkih utjecaja, postao je samo odskočna daska za dvije dekade briljantne karijere koja je danas iza njih. Svaki singl i album koji su Ed i Tom, objavili ima svoj karakter, te otkriva nove produkcijske trikove, a upečatljivi video spotovi koje su za njih režirali inovatori kao što su Michel Gondry i Spike Jonze, ovjekovječili su vizualni identitet ove nesvakidašnje glazbene atrakcije. Zanimljive biografije autora i pjesme uz koje je odraslo nekoliko generacija, stvorile su očekivanja zagrebačke publike koja je malo tko mogao ispuniti. No, The Chemical Brothers su uspjeli u potpunosti!

Sat vremena prije početka audio-vizualne senzacije, uvodni je set odsvirao James Holroyd, koji je lagano zagrijao publiku počevši s Brazilectro ritmovima, koji su nadograđeni italo disco i acid house singlovima. Bez obzira na odličan set koji je James odvrtio publika je jedva čekala da se na bini pojave zvijezde večeri. Kao uvertira nastupu The Chemical Brothers, poslužila je Junior Parkerova verzija "Tomorrow Never Knows", pjesma koju su zajedno napisali nitko drugi nego John Lennon i Paul McCartney. Ovaj je lagani blues klasik s početka sedamdesetih samo povećao napetost u publici, koja je u trenutku dok su Tom Rowlands i Ed Simons nonšalantno zauzimali svoja mjesta za elektroničkim instrumentima posloženim na pozornici, počela euforično skandirati.

Rap vokali za koje je zaslužan Q-Tip iz kultnog hip-hop projekta A Tribe Called Quest, uskoro su dominirali zvučnim prostorom i na oduševljenje publike sugestivno je krenuo singl "Go". Tehnički savršeno, kao da se radi o istom glazbenom djelu, smjena je animacija na velikom ekranu koordinirana sa hipnotičkim zvukovima uvela “Free Yourself”. Nakon samo deset minuta nastupa postalo je jasno da je zvjezdani status koji duo ima u potpunosti opravdan i to ne samo medijskom ekspozicijom, već futurističkim odmakom koji su Rowlands i Simons stvorili u odnosu na globalnu scenu elektroničke glazbe. Projekcije plesača ispresjecanih svjetlošću i koreografijama u kupaonskim kadama, apstraktnim vizualima, šumskim pejzažima i inspirativnim motivima umjetničkih video materijala, bile su savršeno sinkronizirane s kristalno čistim zvukom i artiljerijom svjetlosnih efekata, a okruženje istinskih obožavatelja davalo je nadrealnu dimenziju doživljaja.

Kada se na projekcijskom platnu iznad pozornice uzdigao gorostasni lik potpuno bijele kože s etničkim maskom s krunom na glavi i počeo izgovarati stihove: "I ain't gonna take it no more, I ain't gonna take it no more!", ekstaza je zahvatila i najmirniji dio dvorane, a distorzirani acid zvukovi su neobuzdano parali zvučnike. Nakon mračnog dijela programa, Tom i Ed su prešli u veseliji segment nastupa koji je kao zvučnu nadogradnju singla "Swoon" iskoristio obradu "Temptation", vrhunskog mančesterskog benda New Order, a poznate stihove:" Oh, you've got green eyes, oh, you've got blue eyes, oh, you've got grey eyes!", provučene kroz modulacijske audio efekte duo je primijenio za tranziciju u "Star Guitar".

Tijekom izvođenja "Got To Keep On" projekcije su demonstrirale vještine "plešućih mumija", koje su zaštitni znak turneje, a laserski rafali tijekom "Hey Boy, Hey Girl", nadmašili su napad klonova iz Epizode II - Ratova Zvijezda, što je i slikom tematski nastavljeno projekcijom video spota "Eve Of Destruction". Fuzija teme "Saturate" s "Elektrobank" stihovima se je s nevjerojatnom lakoćom pretopila u "No Geography", nakon čega je uslijedilo kratko zatišje, koje su obožavatelji iskoristili za gromoglasni aplauz.

Odlično raspoloženi Rowlands i Simons svako su malo dizali pogled s elektroničkih glazbala kojima je pozornica bila prekrcana, mahali fanovima i istinski uživali u žestokim ritmovima. Eksplozija konfeta, popraćena ogromnim balonima koji su i u najstarijem dijelu slušatelja probudili sjećanje na djetinjstvo. natjerali su posjetitelje na spontano dodavanje s tisućama ostalih posjetitelja u dvorani.

Psihodelični segment koncerta slijepio je "Escape Velocity" i "Electronic Battle Weapon 6", a onda prešao na "Dig Your Own Hole", naslovnu skladbu albuma prvijenca iz 1997. Tijekom ovog dijela nastupa na pozornici su se pojavili i pravi gigantski roboti izrađeni po uzoru na niskobuđetne znanstveno fantastične filmove iz pedesetih godina dvadesetog stoljeća.

Kulminacija nastupa djelovala je kao sraz najpoznatijih elemenata glazbenog opusa The Chemical Brothers kao što je "Under The Influence" s "Get Up On Like This", a naglo usporavanje ritma značilo je da slijedi "Galvanize" u simbiozi s "Song To The Siren" i "C-H-E-M-I-C-A-L", na što su Chemical Brothers doživjeli najveće ovacije zagrebačke publike.

Uz singl “Block Rockin’ Beats” završio je programom predviđeni dio koncerta, a skandiranje izuzetno dobro popunjene dvorane izmamilo je duo na bis. Dopunskih je dvadesetak minuta programa započelo s "Got Glint?", osmim zvučnim zapisom s albuma "Surrender", sugestivnim natpisom: “Hold Tight Zagreb”, a završilo s kršćanskim religioznim motivima na ekranu iza uigranog tandema, te improviziranom solažom koju je Tom Rowlands izveo na okomito položenoj klavijaturi.

Nastup The Chemical Brothers bio je žestoki stimulans koji je pucao na sva osjetila, a pretapanja između pjesama bila su dozirana u optimalnom balansu prilagođenom fokusu konzumenata. Ovaj spektakl koji je utjelovljenje proročanstava cyber punk književnosti prošlog stoljeća, oduševio je okupljene koji su se s osmjesima na licima zadovoljni razišli nakon koncerta.

Ako ste ih propustili uhvatiti u Zagrebu, ne ustručavajte se otputovati na neku drugu lokaciju dok je turneja još u tijeku, jer nastup The Chemical Brothers je nevjerojatno audio-vizualno iskustvo, koje će i najzahtjevnijim ljubiteljima elektroničke glazbe nadmašiti očekivanja.

Load the next article
Loading...
Loading...