Search Menu
Home Novosti Menu
Playlist

20 najboljih US rave himni 90-ih (2. dio)

Drugi dio liste kroz koju se prisjećamo najboljih klupskih hitova uz koje još uvijek plešemo

  • Mixmag (Cameron Holbrook) I Foto: Mixmag
  • 4 August 2019

Donosimo drugi dio liste 20 najboljih US rave himni iz 1990-ih, koje su obilježile kako to razdoblje, tako i desetljeća kasnije, a i danas su ponajbolji klupski bangeri! Poslušajte preostalih 10 rave himni iz navedene liste, koju su sastavili rejveri 90-ih, iz San Francisca, Los Angelesa, Chicaga i New Yorka.

JOSH WINK
"HIGHER STATE OF CONSCIOUSNESS" (TWEEKIN ACID FUNK) (1995.)

O Bože, kakav hit je bila ova stvar! Objavljena na NYC-ovom labelu Strictly Rhythm 1995. godine i snimljena u Ovum Sound Studiju u Philadelphiji, tvrdi house Josha Winka spaja se sa acidom na "Higher State of Consciousness". Kad je stvar objavljena, zamalo je svima otpuhala glave. Pohvaljena je i zbog preuzimanja nekih, do tad ozbiljno neispitanih frekvencijskih ograničenja i bila je snimka u kojoj su svi željeli imati svoje prste.

WINX
"DON'T LAUGH" (1995.)

Da, objavljujemo dvije stvari istog umjetnika za redom, ali kako je jedan korisnik napisao na Discogsu: "1995. je bila godina kad nisi mogao pobjeći od Josha Winka." Mi s tim nemamo problema. Objavljena pod Winkovim aliasom Winx, ova uznemirujuća underground stvar uvukla se u mozak brojnih rejvera 90-ih (na bolje ili na lošije). Možda vam nije omiljena stvar kad ste na acid tripu, ali svejedno, riječ je o vrlo minimalnom i dobrom tempu koji se razvija od basslinea prema zlokobnom savršenstvu.

GREEN VELVET
"FLASH" (1995.)

Objavljen na njegovom labelu Relief Records 1995., čist utjecaj "Flasha" Green Velveta najbolje se može razumjeti kad se vidi koliko je underground ikona remiksiralo ovu stvar. Među njima su DJ Sneak, Boo Williams, Paul Johnson, Eats Everything, Latmun, The Advent… Nije uopće upitno koliko je ova stvar bila bitna za rejv scenu američkog Midwesta sredinom 90-ih, a ujedno je i učvrstila poziciju ovog maestra sa zelenom kosom kao bitne figure plesne glazbe.

DJ ICEY
"LOW DOWN GOOD GIRL" (1996.)

DJ Icey objavio je ovaj 12-inčni "Low Down Good Girl / All Beautiful" hit na svom labelu Zone Records, smještenom u Orlandu. On je sa svojim funkyjem zaslužan za stvaranje i održavanje break kulture na Floridi i zato mu se svakako treba odati počast - DJ Icey je don.

FUNKY GREEN DOGS
"FIRED UP (MURK'S ORIGINAL GROOVE)" (1996.)

Objavljena na Twisted America Records 1996. godine, ovu stvar potpisuju američki house duo Murk te vokalistica Tamara Wallace. Riječ je o tribal stvari koja je catchy, uplifted i definitivno pravi izbor za putovanje u dugu noć.

THE CRYSTAL METHOD
"BUSY CHILD" (1997.)

Krajem 90-ih, dok je Velika Britanija uživala u genijalnosti autora poput The Chemical Brothersa, Fatboy Slima i The Prodigyja, Amerika je dobila svog konja za trku u vidu pionira rejva - The Crystal Method. Objavljen 1997. godine, na labelu City of Angles, singl dua iz Las Vegasa učvrstio je svoj status breakbeat stilom sa nezaboravnim vokalnim samplovima DJ Pierreove stvari "Summertime (Is Get Busy Time)" i Eric B. & Rakimove "Know the Ledge". Pjesma je čak našla svoje mjesto u filmovima poput "Gone in Sixty Seconds", "Daria" te na soundtracku za izdanje EA Sports igre "FIFA 98: Road to World Cup" iz 1998. godine.

DANNY TENAGLIA
"MUSIC IS THE ANSWER (DANCIN' AND PRANCIN')" (1998.)

Objavljena za Twisted America Records 1998. godine, hit stvar house maga Dannyja Tenaglie čini nam uslugu podsjećajući nas na ono što svi itekako trebamo znati:

Music is the answer
To your problems
Keep on movin’
Then you can solve them...

DAVID MORALES
"NEEDIN YOU" (1998.)

Moralesov zarazni "Needin You" objavljen je na labelu Definity Records 1998. godine, iako je Morales zapravo napustio label nekoliko godina ranije. Zbog sjajnih reakcija koje je dobivao iz publike, odlučio je pretvoriti tu pjesmu u svoju himnu koja je te godine pokorila plaže Ibize i šire.

THE SYSTEM
"YOU'RE IN MY SYSTEM (ATMOSPHERIC VOCAL)" (1998.)

"You’re In My System" od The System (Jerome Sydenham i Kerri Chandler), objavljen je 1998. godine na njujorškom labelu Ibadan Records. Sa svojim gorljivim muškim vokalom, čvrstim ritmovima i "deep" aranžmanom, daleko je najtraženija stvar u katalogu labela. Nakon što je izbacio original a potom i 'Atmosphere Dub' verziju stvari, Kerri Chandler jahao je na ovom valu deep house klasika sve do statusa zvijezde dance glazbe.

THE AZTEC MYSTIC (AKA DJ ROLANDO)
"JAGUAR" (1999.)

Objavljen na Detroitovom labelu Underground Resistance 1999. godine, "Jaguar", prvijenac Aztec Mystica, danas poznatijeg kao DJ Rolando, hipnotičan je do svoje srži. Nakon što je objavljen, širio se poput divlje vatre diljem svijeta. Jedna je od onih rijetkih pjesama za koju misliš da može trajati cijelu vječnost, a da nitko i ne trepne.

Next Page
Loading...
Loading...