Search Menu
Home Novosti Menu
Intervjui

Trentemøller: "Skandinavska priroda mi je veliki izvor inspiracije"

Razgovarali smo s danskim producentom o novom albumu, utjecaju tehnologije te zašto jedva čeka svirati u Hrvatskoj

  • Roberta Novosel I Foto: Sofie Nørregaard
  • 30 July 2019

Danski skladatelj, producent i multi-instrumentalist Trentemøller vraća se nakon gotovo tri godine pauze - prvo je objavio singl "Sleeper" kao najavu svog novog albuma "Obverse", planiranog za 27. rujna a potom i singl "In The Garden" koji je snimio u suradnji sa Linom Tullgren. "Obverse" je album na kojemu je, kako kaže, proširio svoje vidike u stvaranju glazbe tako što se fokusirao na slobodu izražavanja bez cilja da se ovaj album izvodi uživo. Kombiniranjem analognog i digitalnog sa sanjivim vokalima koji gotovo da se stapaju sa instrumentima uvodi nas u potpuno novu dimenziju onoga što glazba predstavlja.

Ono što ovaj album od dosadašnjih izdanja čini drugačijim je činjenica da i sam Anders Trentemøller snima video uratke za svoje pjesme, vjerovali ili ne, pomoću iPhonea. Snimanjem vlastitih videa, želi se približiti slušateljima i tako dočarati motive koji su ga inspirirali za svaku pjesmu. Na albumu će se pronaći i suradnje sa Linom Tullgren, Lisbet Fritze, jennylee, ali i vokalisticom Slowdivea Rachel Goswell. Kako su mu društvene mreže pomogle sklopiti suradnju sa Linom Tullgren, zašto je "In The Garden" na kraju izvedena na gitari umjesto na klaviru te pomaže li mu tehnologija u kreativnosti, saznajte u ekskluzivnom razgovoru s Trentemøllerom za Mixmag Adriju.

m: Svoj novi album "Obverse" najavio si ambijentalnom pjesmom "Sleeper" koja uključuje raznovrsne elemente kao što su gitara ali i specifični vokali. Prilikom slušanja vidljivo je da si eksperimentirao sa zvukovima. Možeš li nam reći više o cijelom albumu?

T: Da, mislim da je ovaj album prilično drugačiji zato što je u potpunosti studijski. Odlučio sam ne ići na turneju s ovim albumom što je bila dobra isprika za stvoriti album koji je toliko baziran u studiju. Pomicao sam granice radeći na njemu, bez razmišljanja kako ću to rekonstruirati uživo sa svojim bendom, kako ću odsvirati svaku od pjesama… u studiju sam se usredotočio na instrumente, što je također značilo da je ovaj album malo više instrumentalan, dapače, ima taj instrumentalan osjećaj čak i kada su prisutni vokali.

m: Pjesma "In The Garden" trebala je biti izvedena na klaviru, što te je natjeralo da se predomisliš i prebaciš na gitaru?

T: Da, to je istina. Većinu pjesama započnem i pišem ispred klavira, mnogo je lakše od sjedenja ispred računala jer ne mislim uvijek da je kreativno kada samo vizualno promatram ispred monitora što se događa s glazbom. Mislim da je jednostavnije kad se mogu koncentrirati sjedeći za klavirom, bez ikakvih "strojeva" oko sebe. Zato sam i počeo pisati dosta ideja za pjesme na klaviru ali sam u slučaju pjesme "In The Garden" intuitivno osjetio kako za nju trebam nešto posebno sanjivo. Zapravo sam imao tu sanjivu gitaru na umu te sam odlučio da će se pjesma izvoditi na gitari a ne na klaviru i to mi je omogućilo da čujem tu pjesmu u glavi. Ponekad se sve svodi na pronalaženje onog što je najbolje i onoga što to može postati kada počnem svirati na svojim klavijaturama i zašto se ne može izvoditi na, primjerice, violončelu, no to je ono što je najbolje zvučalo.

m: Ne samo da si napravio tako melankoličnu pjesmu sa sanjivim laganim vokalima, već si napravio i video koji savršeno odgovara tom raspoloženju. Hoćemo li vidjeti još tvojih videa za tvoje pjesme nakon što izdaš album?

T: Mislim da ću raditi svoje vlastite video uratke za album jer kada gledam glazbeni spot ponekad imam osjećaj da dominira nad glazbom i da trošim više energije na gledanje vizualnog dijela nego na slušanje glazbe. Iz tog sam razloga želio imati video uratke koji glazbi dodaju novu dimenziju, no ne dominiraju nad njom. Neke jednostavne video spotove koji daju vremena i prostora da fokus bude na glazbi, koji govore i ne govore u isto vrijeme, pokazuju taj dodatni osjet u glazbi, ugođaj, no na suptilan način. To se dogodilo s video uratkom za "Sleeper", jako je jednostavan. Samo ja, sa svojim iPhoneom kako snimam most, jako jednostavno, no mislim da na neki način odgovara glazbi prilično dobro zbog sanjivog, melankoličnog dojma koji glazba ima.

m: Na toj si pjesmi surađivao s Linom Tullgren, kako je došlo do toga?

T: Da, dogodilo se na Instagramu. Ispalo je zanimljivo jer je Lina objavila neke zaista ludo dobre stvari na YouTubeu i zbilja sam uživao u albumu koji je izašao te sam na Instagramu napisao "Ovo je zaista odličan album i jako mi se svidio." Ona mi je odmah odgovorila, "Veliki sam obožavatelj tvog rada i jako volim tvoju glazbu." Počeli smo se dopisivati na Instagramu i rekao sam joj da pišem novu pjesmu i da bi bilo zanimljivo kada bi ona radila vokale za nju. Poslao sam joj pjesmu i snimili smo vokale. Ponekad se stvari jednostavno dogode bez da u to uđete sa svjesnom namjerom. To je jednostavno bila Lina Tullgren na Instagramu. Zbilja se lako povezati sa drugima putem društvenim mreža.

m: Kako se može vidjeti u video spotu, priroda je ono što te najviše inspirira. Jesu li ideje došle niotkuda, a ti si ih snimao ili si snimao neke motive i radio na tome da ih razviješ?

T: Većinu vremena snimam samo ono što smatram zanimljivim i onda kasnije vidim da neki od mojih video snimaka pristaju mojoj glazbi. Osim njega, kupio sam još jednu spravicu koja se stavlja na iPhone i omogućava snimanje bez pokreta, nešto poput statične kamere za iPhone. Olakšava snimanje a i ide dobro uz crno-bijeli stil na koji se oslanjam. Zapravo uvijek snimam s iPhoneom kada vidim nešto što me inspirira, većinu je vremena to priroda u Danskoj, Švedskoj ili Norveškoj. Skandinavska priroda mi je veliki izvor inspiracije.

m: Jedna od pjesama kojom zaista pomičeš svoje granice i koja odlazi u novom smjeru što se tiče zvuka, primjerice u smjeru 'shoegazea', je pjesma "Cold Comfort". Kako je izgledao proces njenog stvaranja? Je li glavna ideja bila u prvi plan staviti vokale ili zvuk?

T: Smiješno je zato što je to u stvari jedna od zadnjih pjesama koje sam napisao za album. Naime, glavna ideja je bila da bi "Cold Comfort" trebao biti čisti instrumental, no osjećao sam da nešto nedostaje. Veliki sam obožavatelj "Slowdivea", a Rachel je tako dobra u tome bendu da sam mislio da bi ona možda mogla snimiti neke vokale za pjesmu. Dodala je vrlo suptilne vokale, koji skoro pa i nisu glavni vokal već više instrument koji se slaže s gitarom. Mislim da je dodala pjesmi nešto magično i to na vrlo suptilan način.

m: Koje efekte i opremu si koristio na albumu?

T: Zapravo sam koristio mnogo kazeta jer mi se zbilja sviđao zvuk mojih klavijatura, gitara i vokala na 'playeru'. Kada zvuk stavite na traku, mnogo je više tup i prašnjav, stariji u svakom smislu. Zbilja mi se sviđao taj pomalo nostalgičan zvuk koji ima. Također sam koristio pedale za gitaru kao akorde, odjeke i odgode. Posebice zvuk mojih klavijatura, ne kao zvuk klavijatura nego kao nešto ovozemaljsko.

m: Smatraš li da je tehnologija oslobodila tvoju kreativnost?

T: Da, smatram da mi tehnologija zaista može pomoći da razvijem nove zvukove, no u isto vrijeme mislim da može biti vrlo zbunjujuća jer danas postoje mnoge mogućnosti. Možete proizvesti mnoštvo zvukova samo koristeći laptop. Volim biti analogan te ponekad koristim efekte koji su stvoreni sedamdesetih. Pokušavam koristiti akustične instrumente i pomiješati ih s elektroničkim stvarima jer ako se radi o čistoj elektronici zvuk mi postane dosadan pa zbilja uživam u ovom ljudskom dodiru. Strojevi nikada ne određuju glazbu, ljudsko je ono što određuje glazbu. Kada slušam noviju elektroničku glazbu, iskreno, ponekad može biti dosadna jer zvuči isto, a ja više volim zvučati ljudskije, organski.

m: Koje parametre koristiš prilikom odabira naslova svojim pjesmama? Imaš li motiv koji će te natjerati da daš ime određenoj pjesmi ili prvo poslušaš emociju pjesme pa tek onda odlučiš?

T: Za mene naslov pjesme dolazi posljednji, osobito ako je pjesma instrumentalna, što mi otežava odabir pravog imena. Ovoga je puta to učinjeno u zadnji čas, baš kao i naslov albuma, "Obverse". Teško mi je imenovati svoje pjesme jer ja ionako već diktiram o čemu je pjesma, a zbilja volim da slušatelj stvori svoje vlastite slike kada sluša glazbu stoga se uvijek trudim naći naslove koji su prilično otvoreni.

m: Tvoj novi album zvuči kao da je napravljen u 80-ima, od "syntha" do "dream popa". Postoje li neki umjetnici toga vremena koji su te inspirirali da skladaš ove pjesme?

T: Smatram da zbog toga što sam odrastao 80-ih ima mnogo referenca na taj period. No, s druge strane također sam želio napraviti album koji nije istinski nostalgičan, stoga nije sve o vraćanju u 80-e. Također, kada pogledate TV emisije, imate "Stranger Things" i slično, no dosadno je zadržavati se na tom periodu. Ako me inspiriraju 80-e, želim imati i nešto iz 2019. , definitivno je mješavina starog na jednoj, i budućeg zvuka na drugoj strani u nekim elektroničkim zvukovima poput lo-fija.

m: Pripremaš li nešto posebno za izdavanje albuma?

T: Ne zapravo, pošto je ovo studijski album. Neću ići na turneju i svirati ga uživo. Kada album izađe u prodaju krajem rujna, vjerojatno ću odmah početi s radom na sljedećem albumu, već imam nekoliko ideja za nove pjesme. Inače mi je čudno što je ovaj album dovršen mjesecima ranije, ali izaći će u rujnu, no, uvijek mi je teško snimati nove stvari prije izdavanja novog albuma. Radujem se izdavanju da ga ljudi mogu slušati.

m: Možemo li te očekivati u Hrvatskoj u budućnosti?

T: Zbilja se nadam da dolazimo u Hrvatsku sa sljedećim albumom jer je ovdje svirati uživo bilo fantastično.

Next Page
Loading...
Loading...