Search Menu
Home Novosti Menu
Moda

U fokusu: proizvodi za kosu koje su izmislile Afroamerikanke

Koristite četke za kosu, ekstenzije ili uvijače? Jeste li znali kad i kako su izumljeni ti proizvodi?

  • Roberta Novosel I Foto: Adrian Fernandez/Unsplash i Instagram
  • 24 June 2020

Znate li tko stoji iza većine proizvoda za kosu koje danas koristimo? Sigurno svatko od vas koristi četku za kosu, uvijače, četke na vrući zrak... otkrit ćemo vam da su za dosta njih zaslužne Afroamerikanke. Upravo one su uvelike doprinijele razvoju ženskih proizvoda za uljepšavanje kose kroz povijest, ali i ostalim stvarima bez kojih nam je život danas nezamisliv.

Četka za kosu

Lyda Newman bila je frizerka i aktivistica za građanska prava koja je 1898. poboljšala izvorni model četke za kosu. Ovaj izum je definitivno na prvom mjestu jer bez njega bi naša kosa bila osuđena izgledati kako naš jastuk odluči.

Četka za kosu na vrući zrak

Četka za kosu sa grijačima zuba izvorno je razvijena u Francuskoj i patentirana od strane Annie Malone. Osim što je obična četka za kosu super praktičan proizvod, na ovoj četki smo osobito zahvalni jer gotovo u par minuta možemo izravnati našu kosu. Za one koji ne znaju, upravo ona je naučila Madam C.J. Walker kako voditi posao, a osim što je važna za izum vruće četke, osnovala je i škole u gradovima kao što su New York, Chicago i St. Louis.

Uvijač za kosu

Theora Stephens bila je frizerka koja je stvorila jedan od naših najdražih predmeta, uvijač za kosu. Za naše kovrče možemo biti zahvalni upravo njoj, koja je 1980. godine otkrila kako mali komad željeza koji se zagrije može učiniti čuda na našoj kosi.

Ekstenzije za kosu

Christina Jenkins radila je u tvornici izrade perika u Chicagu, no njena želja bila je osigurati što čvršću periku. Stoga se odlučila na studiranje u Ohiu da nauči kako stvoriti dužinu i volumen na kosi. 1951. godine patentirala je “HairWeev” tehniku, šivanjem sintetičkih ekstenzija na “cornrows” pletenice.

Serum za rast kose

Madam C.J. Walker nije bila jedna od onih koja prati ostale, stoga je odbila nositi maramu na glavi zbog gubitka kose. Uzela je stvar u svoje ruke i odlučila pronaći način kako spriječiti opadanje. S željom da nauči sastojke za proizvode, odlučila se preseliti u Denver i započeti posao kuharice za farmaceuta Edmunda L. Scholtza. Ostvarila je svoju želju i 1906. u prodaju izbacila svoj prvi proizvod, “Madam C.J. Walker’s Wonderful Hair Grower” koji je u sebi sadržavao sastojke pčelinjeg voska, vazelina, kokosovog ulja, bakrenog sulfata te taloga sumpora. Za poseban “touch” ubacila je ekstrakt ljubičice kako bi kosa ljepše mirisala.

Load the next article
Loading...
Loading...