Search Menu
Home Novosti Menu
Glazba

VINYL TJEDNA: Andhim - The Remixes Part 2 [Superfriends Records]

Bezvremenski elektronički glazbeni izričaj

  • Damir Ludvig
  • 20 April 2021

Ova je ploča stigla putem portala deejay.de. Iako ćete pravi dojam dobiti tek kad čujete kako to zvuči na vinilu, inserte možete poslušati pritiskom na ikonu PLAY ►

A1 Andhim - Windows 85 (Victor Talking Machine Remix)

Dobra glazba nema rok trajanja, a trendovi ne utječu ne njenu kvalitetu. Ova je tvrdnja već odavno jasna u svijetu komornih djela, rock i jazz klasika, a sve više se potvrđuje i kroz elektroničku scenu. Ne samo da je sve više re-izdanja poznatih singlova iz više od pedeset godina povijesti glazbe u kojoj su sintesajzeri preuzeli svijet, već i mnogi novi radovi zvuče kao da su nastali prije tridesetak godina. Svi koji vole reprodukciju s gramofonskih ploča donijeli su odluku koja vrednuje kvalitetu i stil, a ne kvantitetu i trend. Poznati portal Electronic Beats sa svojom emisijom B-sides, dokazuje da su radovi koji su ostali nezapaženi u vrijeme njihove objave, često i napredniji od današnjih. Tehnologija eksponencijalno napreduje, no kvantni skokovi ljudske mašte su nepredvidljivi, a bez kreativnosti autora elektronička glazba ni nije umjetnost. U prilog tome ide remiks za koji je zaslužan Victor Talking Machine, ali i ostale verzije na ovoj ploči.

A2 Andhim - Aires (Benjamin Fröhlich Remix)

Iako vjerno pratim Andhim, tek sam se nedavno dočepao ove ploče koja dokazuje kako kreacija nema granica, a Benjaminova verzija singla Aires to izvrsno demonstrira. Uz dozu mračnog, ali profinjenog ugođaja i niza elegantnih rješenja, Fröhlich u centralnom dijelu aranžmana koristi zvukove kakve bi sredinom devedesetih mogli čuti u setovima koje je izvodio Sven Väth. No, ipak svoj i prepoznatljiv remikser koristi sve alate kako bi očuvao autentičnost i bezvremensku dimenziju djela, bez narušavanja osnovnog duha originala.

B1 Andhim - Duno (Neil Landstrumm Remix)

Duno je u startu bila retro dizalica koja je imala i dozu parodije, no njen učinak na bilo kojem plesnom podiju je nenadmašiv. Radi se o djelu koje je nevjerojatno zabavno, lepršavo i neopterećeno pretencioznošću, zbog čega je daleko više cool, od singlova koji to žele biti. Neil Landstrumm je odradio izvrstan posao i na prvoj kompilaciji Andhim remikseva na kojoj je ponudio Dream Wave Remix, no ovaj je UK Rave Remix, daleko više u duhu originalne zamisli kojom su Andhim osvojili publiku.

B2 Andhim - Last Sing (Catz 'n Dogz Remix)

Slušajući Catz 'n Dogz verziju Last Song, kao da istovremeno slušam moju zbirku ploča s kraja osamdesetih i početka osamdesetih. Toliko nostalgije, ljubavi i poštovanja prema vremenima u kojima je house bio mlad, već dugo nisam čuo istovremeno u jedinstvenom aranžmanu, koji pri tom ne zvuči kao kompilacija, već autentični uradak.

Load the next article
Loading...
Loading...