Search Menu
Home Novosti Menu
Glazba

VINYL TJEDNA: Cosmjn - Atipic Lab 012 [AtipicLab]

Fuzija electro, Detroit i old-school elemenata s dozom hipnotizma!

  • Damir Ludvig
  • 14 April 2021

Ova je ploča stigla putem portala deejay.de. Iako ćete pravi dojam dobiti tek kad čujete kako to zvuči na vinilu, inserte možete poslušati pritiskom na ikonu PLAY ►

A1 Cosmjn - The 90's Generation

A-strana donosi klasični electro ritam s prepoznatljivim udaraljkama koje donose nostalgični ugođaj. Jednostavan bas prisutan je od prve sekunde, a postepeno uvođenje arpeggio linije istovremeno pridonosi bogatstvu zvučnog spektra, kao i dodatni retro naboj. Odabir instrumenata koji me je prvobitno privukao slušanju elektroničke glazbe, začinjen je širokim akordima i doživljajem čistog hipnotizma. U ranima danima žanra koji je s pravom nosio ime trance, ovaj je princip sintetički inducirane mantre, davao iskonski plemenski štih novoj glazbi. Aspekt slušanja koji nije samo namijenjen uhu, već i cijelom tijelu. Ovi su principi ranih devedesetih predstavljali revoluciju, pa pretpostavljam da baš zato i ime djela upravo želi naglasiti utjecaj razdoblja ključnog u estetici ovog atraktivnog audio materijala. Iako je starinski pristup kompoziciji neizostavan element ovog djela, jasno je da se radi o suvremenoj produkciji. No, srećom tehnička superiornost nije stala na put dozi naivnosti koja je ključ šarma ovog uratka. Materijal koji je snimljen iz čistog gušta, bez komercijalnih ambicija i pretencioznosti predstavlja ne samo sjećanje na prošla vremena, već i pokazuje kako neopterećenost razmišljanjem zapravo i daje najbolje glazbene rezultate. Volio bi da je više ovakvih ploča na tržištu!

B1 Cosmjn - Cold Touch

B-strana smisleno nastavlja ideju A-strane i zvuči kao njen evolucijski nastavak. Iako se radi o manje-više istom odabiru instrumenata i hipnotičkom principu razvoja aranžmana, drugačija ritmička rješenja, vokoderi i dalekoistočna tema koja se pojavljuje već u prvoj trećini djela stvaraju autentično ozračje. Svi koji me dobro poznaju znaju da kao naivac uvijek padam na zvuk vokodera. Ponajprije zahvaljujući ispiranju mozga meni omiljenim znanstvenofantastičnim filmovima u kojima roboti jedino tako i govore. Iako je ovako modulirani glas često teško razumjeti, nemam problem s prenošenjem poruke dok ona nije u prvom planu. Pogotovo kad ovako dobro zvuči! Sve u svemu, radi se o još jednom uzbudljivom izdanju rumunjske etikete AtipicLab, koja s vremena na vrijeme objavi ploče koje su neizostavne u mojim recenzijama. Zanima li vas pristup koji istražuje rubna područja između electro, Detroit i old school elektronike s dozom hipnotizma, ovo će za vas predstavljati pravu poslasticu. Uživajte!

Load the next article
Loading...
Loading...