Search Menu
Home Novosti Menu
Glazba

VINYL TJEDNA: Ardb - Mind Drift EP [Geodesic]

Suvremena produkcija klasičnog pristupa

  • Damir Ludvig
  • 7 August 2019

Ova je ploča stigla putem portala deejay.de. Iako ćete pravi dojam dobiti tek kad čujete kako to zvuči na vinilu, inserte možete poslušati pritiskom na ikonu PLAY ►

A1 Ardb - Mind Drift

A-stranu otvara nostalgično djelo temeljeno na klasičnoj kombinaciji japanskih uređaja na kojima je nastao acid house. Roland TB-303 i TR 808 se savršeno isprepliću u prirodnoj simbiozi koju dopunjuje zvukovlje sintetskih atmosferičnih zvukova. Radi o kristalno čistoj suvremenoj produkciji, no stilski je riječ o uratku koji zauzima rubno područje između rabe detroitske electro funk glazbe i čikaške house produkcije. Iako je sličnu kombinaciju u nekim svojim djelima imao legendarni britanski projekt The Orb, ovo je ostvarenje lišeno psihodeličnih efekata kojim bi Britanci redovito začinili svoje singlove.

A2 Ardb - Gamma Ray Burst

Drugo djelo na A-strani je još bliže klasičnom electro izražaju. Mračno i atmosferično, Ardb vješto koristi izmjenu nekoliko tema na različitim sintetskim instrumentima kako bi stvorio magični ugođaj do trenutka u kojem arpeggio preuzima dominaciju zvučnom slikom.

B1 Ardb - Inversion

B-strana kreće s četveročetvrtinskim ritmom uz sličan odabir zvukova s početka ploče. Prilično funky bas linija i struktura koja odlično ide u setu s house produkcijom iz 1987. Gotovo sva djela na ovom inspirativnom nosaču zvuka, pa tako i “Inversion”, imaju sličnu atmosferu, te iznenadni nagli završetak, no ovaj aranžman prezentira daleko reduciraniji uradak koji hipnotički efekt postiže repetitivnošću.

B2 Ardb - Inversion (Reedale Rise Remix)

Drugi verzija na B-strani pretvara "Inversion" u daleko dinamičniji uradak od originala. Gotovo isti set instrumenata koji koristi prvobitno djelo, obogaćen je nizom novih efekata i aranžmanskim elementima koji napuštaju minimalističku konstrukciju i koriste improvizirane dijelove s mjestimičnim asocijacijama i na jazz fusion interpretacije. Verzija koja mi je daleko draža od izvorne, odličan je alat za ljetne cocktail partije, a jedina je glazbena izvedba na ploči koja nema nagli završetak.

Loading...
Loading...