Search Menu
Home Novosti Menu
Glazba

VINYL TJEDNA: Soko - Outer Soul [ONNE]

Melodični techno à la carte

  • Damir Ludvig
  • 31 July 2019

Ova je ploča stigla putem portala deejay.de. Iako ćete pravi dojam dobiti tek kad čujete kako to zvuči na vinilu, inserte možete poslušati pritiskom na ikonu PLAY ►

A1 Soko - Outer Soul

Prva strana drugog vinilnog izdanja etikete ONNE, upotrebljava arpeggio temu kao kratki uvod i odmah kreće u glavu. Već u prvih nekoliko taktova u potpunosti su jasne sve stilske odrednice ovog melodičnog uratka. Uz nekoliko LoFi elemenata, radi se o djelu profinjene produkcije temeljene na prizvuku starih elektroničkih radova s kraja sedamdesetih i početka osamdesetih, uz ritam sekciju karakterističnu za devedesete. Ono što je glavno oružje naslovnog broja je aranžman. Nepredvidljiva vožnja koja sve aranžmanske elemente iskorištava do kraja. Budući da je većina aranžmanskih promjena u suvremenim techno radovima uređena tako da se smjena elemenata događa svakih osam ili svakih šesnaest taktova, zanimljivo je čuti kad netko razbije taj obrazac i promjene uvodi po osjećaju, a ne po šabloni.

A2 Soko - Inner Soul

I dalje na 33 okretaja, drugi zvučni zapis na A-strani uvodi nas u mračnije kutke podsvjesti, stvarajući atmosferu koja bi bez problema mogla funkcionirati u seriji Stranger Things. Tema koja istovremeno stvara mističnu atmosferu, neodoljivo podsjeća na rane uratke starih majstora kao što je John Carpenter, no pridružena ritam sekcija totalno se uklapa u novu koncepciju melodične techno produkcije, što fuzijom elemenata stvara posebno zanimljivo ostvarenje. Djelo koje dokazuje da se sa bazičnim komponentama elektronike može reći još toliko više kad se želi. Nakon samo nekoliko slušanja “Inner Soul” mi je postao omiljeni uradak na ploči.

B1 Soko - Outer Soul (Because Of Art Remix)

B-strana je snimljena na 45 okretaja i predstavlja Because Of Art verziju naslovnog broja. Za razliku od aranžmanskog pristupa A-strane, struktura remiksa je prilično definirana po suvremenim pravilima, što ne ide u prilog kućnom slušanju, no razvaljuje na plesnom podiju. Bas bubanj s daleko više sub frekvencija i ostatak ritam sekcije koji bez sumnje govori da je 2019. Za razliku od originalnog aranžmana koji krši pravila, ova verzija pravila koristi u svoju korist. Iako kao ljubitelj glazbe moram priznati da mi je original bolji, kao DJ znam da je remiks ono što će plesne podije održati u pokretu do jutra.

Loading...
Loading...