Search Menu
Home Novosti Menu
Glazba

VINYL TJEDNA: Birds ov Paradise - Köpp EP

Minimalistička psihodelija s blagotvornim djelovanjem na organizam

  • Damir Ludvig
  • 26 May 2020

Ovaj uzbudljivi nosač zvuka stigao je putem portala deejay.de. Iako ćete pravi dojam dobiti tek kad čujete kako to zvuči na vinilu, inserte možete poslušati pritiskom na ikonu PLAY ►

A1 Birds ov Paradise - Köpp

A-strana predstavlja apstraktni zvučni krajolik začinjen efektima, dubokim bas bubnjem i inteligentnim pristupom aranžmanu. Lagana, ali psihodelična glazba koju donosi Birds ov Paradise, bogatim frekventnim rasponom i kontinuiranim promjenama odvodi slušatelja u hipnotičko stanje. Meditativni glazbeni pristup bez definirane melodije, refrena i bilo kakve dodirne točke s pop strukturom blagotvorno djeluje na organizam zagađen stresom. Iako su šuškalice vjerojatno najbliže organskim instrumentima kakve bi drevni šamani koristili pri svojim ritualima, radi se o djelu koje konceptualno, ali ne i produkcijski ima sve elemente obredne etničke glazbe.

B1 Birds ov Paradise - Bosse

Prvi naslov na B-strani donosi produkciju koja je koncipirana po istom principu kao i A-strana, ali je ritmički uzorak daleko zanimljiviji i lepršaviji. Djelo također imam nešto konkretniju melodiju, no i dalje se ne radi o nečemu što bi moglo poslužiti kao pripjev. Likvidni aranžman uvodi i reducira elemente koji prolaze kroz bezbrojne modulacije i zahvaljujući kreativnim izmjenama stimuliraju maštu. Ljudski šapat koji je pozadinski dio pjesme mjestimično daje toplinu i humanost, ovoj nadasve high tech glazbi. Ono što je najvažnije vezano uz ovaj uradak nije samo činjenica da stvara pozitivno ozračje i uzvišeni osjećaj, već da stilski objedinjuje najbolje komponente brojnih žanrova elektroničke glazbe i stavlja ih u novu kompaktnu perspektivu.

B2 Birds ov Paradise - Gubben

Završni uradak na ploči suvislo zaokružuje cjelinu. Ovaj minimalističan i istovremeno sugestivan pristup glazbi posebno je zanimljivo slušati putem slušalica, jer tako igre efektima u prostoru dolaze najviše do izražaja. Za razliku od prethodnih djela, ovo je konkretnije, jer mu prepoznatljivost daju semplirani etnički i ragga vokali. Iako se nikako ne može tvrditi da je ovo dub, utjecaj korištenja efekata je pod velikim utjecajem dub glazbe.

Load the next article
Loading...
Loading...