Search Menu
Home Novosti Menu
Glazba

VINYL TJEDNA: Unknown - Unknown [YW006 Yellow Wax]

Produkcija bezimenog autora na još jednom isključivo vinilnom izdanju

  • Damir Ludvig
  • 7 April 2021

Ova je ploča stigla putem portala deejay.de. Iako ćete pravi dojam dobiti tek kad čujete kako to zvuči na vinilu, inserte možete poslušati pritiskom na ikonu PLAY ►

A1 Unknown - Organic 011

Živimo u vrlo čudnim vremenima u kojima suprotnosti gotovo na dnevnoj bazi postaju istina. Koliko smo se puta razočarali novim singlom nekog poznatog izvođača, koji smo kupili vjerujući u njegov brand. S druge strane, tko radi taj i griješi, pa je i upitno je li više fer da netko tko je poznat zabrlja ponekad, ili da taj isti celebrity ima tim ghost producenata, pa ne pogriješi nikada, jer zapravo ni nije autor vlastitih djela. Nije li najpoštenije glazbu slušati zbog glazbe? Uživati u produkciji bez opterećenja koje stvara kult ličnosti poznate osobe ili branda. Smatram da se odgovor nameće sam po sebi! Postoje izdanja koje me oduševe već u prvih nekoliko taktova, a A-strana nepoznatog autora upravo je postigla taj efekt već pri samo nekoliko okretaja ploče na mom starom dobrom Technics gramofonu. Aranžman koji kreće kao acid breakbeat, uskoro se pretvara u minimalistički, ali melodični deep tech, s ugodnim melosom koji podsjeća na rane dane Balearic zvuka. Opuštajuća atmosfera s razigranom bas linijom, dodatno je naglašena mekanom gitarskom melodijom koja je savršeni odabir za minglanje po terasama beach barova. Vjerujem da svaki DJ koji si priušti ovaj vinil neće požaliti, jer se ne radi o trendom uvjetovanom materijalu, već o zvuku koji će se moći puštati godinama. Nenametljiva, hipnotička glazba s dovoljno energije za ples, ali i dovoljno topline za slušanje u privatnosti spavaće sobe.

B1 Unknown - Organic 012

Iako se na A-strani i B-strani nalazi potpuno ista naljepnica koja osim imena etikete ne otkriva gotovo ništa, pa čak ni oznaku strane, sreća je da svako vinilno izdanje ima tanko urezanu šifru i naziv strane na dijelu ploče bez tonskog zapisa. Nije to ni neko otkriće, a ni tajna, no toliko rijetko se trebam zabuljiti u vinil da bi otkrio naziv strane da se ni ne sjećam kad sam to zadnji put učinio. Nema sumnje da je A-strana hit, ali B-strana, nudi efektnija umjetnička rješenja koja možda neće oduševiti prosječnog slušatelja, ali će dojmiti one koji traže dublji uvid u glazbenu produkciju. Zanimljiva ritmika, mistična atmosfera, meditativni aranžman i sugestivni vokalni semplovi osnovne su odrednice ovog uratka koji mi je svakim ponavljanim slušanjem postajao sve draži. Iako autor ne komplicira s brojem elemenata u djelu, ponovljena bi mi slušanja otkrila neke uzbudljive detalje zbog kojih oduševljeno preporučujem i B-stranu.

Load the next article
Loading...
Loading...