Search Menu
Home Novosti Menu
Glazba

VINYL TJEDNA: Costin Rp - Family First [Stamp Records]

Rumunjska škola još jednom obara s nogu!

  • Damir Ludvig
  • 7 March 2023

Ova je ploča stigla putem portala deejay.de. Iako ćete pravi dojam dobiti tek kad čujete kako to zvuči na vinilu, inserte možete poslušati pritiskom na ikonu PLAY ►

A1 Costin Rp - Wavering

Iako se iz regionalnih mainstream medija ne može zaključiti da je mnogo toga promijenjeno od kad je s vlasti zbačen i smaknut Nicolae Ceaușescu, Bukurešt ima noćni život vrijedan divljenja. Rumunjska je glazba već godinama prisutna u eteru međunarodnih radio stanica i komercijalnih top listi. No, kad je u pitanju underground, njihov je Minimal i Deep Tech jednostavno najbolji na svijetu. Kolegijalni odnosi između umjetnika kao što su Priku, Raresh i Vlad Arapasu, stavlja zajedništvo ispred individualnih karijera, što rezultira još višim stupnjem kvalitete produkcije. Costin Robert Popescu, poznatiji pod pseudonimom Costin Rp, jedan je od autora čije radove svi ljubitelji žanrova dočekuju s velikim interesom. Upravo je takva situacija i s njegovom novom pločom. Costin već od prvog takta A-strane donosi svoju prepoznatljivu estetiku zvuka, a tijekom desetminutnog aranžmana koji slušanje pretvara u putovanje apstraktnim soničnim pejsažima, stvara hipnotičku atmosferu. Igra psihodeličnim elementima i nasumičnim zvukovima, suprotstavlja se pravilnoj strukturi repetitivnog ritmičkog obrasca. Wavering je uradak koji će stvoriti mističan ugođaj na partijima i bar na trenutak omogućiti nam bijeg od stresnih problema svakodnevnog života.

B1 Costin Rp - Family First

Od prvog stavljanja igle na B- stranu, materijal djeluje na duhovno premještanje u svijet imaginacije. Glazba donosi naslovnu temu, koja je ujedno i razlog zašto sam ovu ploču odmah poželio imati u svojoj kolekciji. Materijal koji nenametljivo, ali sigurno radi svoj posao na partijima širom planete. Bez obzira na to što stilske komponente podsjećaju na klasike Frankfurtske škole devedesetih, produkcija i principi su 100% karakteristični za Bukurešt. Diskretnim frekventnim modulacijama, Costin uvodi nove elemente koji stvaraju psihodeličan zvučni kolaž. Jednostavna melodijska rješenja koja unatoč beskonačnim ponavljanjima gotovo iste fraze nikad ne dosade, nameću se kao ideja vodilja kroz ležerni aranžman s minimalnim intervencijama. Iako je ime ovog uratka teško povezati sa zvučnom slikom koju predstavlja, no obitelj je prva uz nas dok stasamo u ljude i prva dok čekamo odgovore na životna pitanja. Što obitelj Popescu misli o ovoj odličnoj ploči?

Load the next article
Loading...
Loading...