Search Menu
Home Novosti Menu
Glazba

VINYL TJEDNA: D82 - Galaxico - [Analog Concept]

Propisana dnevna doza nostalgije?

  • Damir Ludvig
  • 28 February 2023

Ova je ploča stigla putem portala deejay.de. Iako ćete pravi dojam dobiti slušajući kako to zvuči na vinilu, inserte možete poslušati pritiskom na ikonu PLAY ►

A1 D82 - Star Dance

Znanstvenici su propisali preporučeni dnevni unos šećera, kofeina, proteina, kalorija, vode, vlakana, vode i soli, no dnevna doza nostalgije još uvijek nije propisana. Postoje pokusi koji ukazuju da nostalgija pozitivno utječe na zdravu prehranu, no teško je laboratorijski dokazati nematerijalne vrijednosti koje na svakog djeluju drugačije. Vjerujem da će ova ploča dio publike ostavii ravnodušnom, no mene obara s nogu. Retro atmosfera, funky bas kakav je dominirao plesnim podijima ranih osamdesetih, te zvukovi stare dobre TR 808, podsjećaju me na neke od prvih ploča iz moje kolekcije. Provjereni pristup produkciji koji podsjeća na rane radove starih majstora koji su Chicago i Detroit stavili pod povećalo svjetske javnosti.

A2 D82 - Rogers Buck

Ako prvi zvučni zapis na A-strani nije bio dovoljno nostalgičan, tu je i drugo djelo znakovitog imena. Buck Rogers je strip serija koja je započela još 1929. No, razne televizijske serije i filmske adaptacije održale su popularnost među fanovima do danas. Atmosfera niskobudžetnih filmova znanstvene fantastike, te arpeggio po uzoru na stari dobri electro funk grupe Newcleus, elementi su dovoljni da me natjeraju na ponovna slušanja ovog sentimentalnog djela.

B1 D82 - Galaxico

Naslovni uradak nalazi se na početku B-strane, a rani Chicago utjecaj obilježio je svaku sekundu atmosferičnog materijala. Ipak, ono što se mora priznati je da glazba unatoč nostalgiji u sebi donosi suvremenu perspektivu i aranžman prilagođen današnjim plesnim podijima. Iako mi je Rogers Buck i dalje najdraži uradak na ploči, ovo je djelo koje će se sigurno češće naći u mojim setovima od Rogersa, kojeg preporučujem za kućno slušanje ili cocktail partije.

B2 D82 - Strange People

Strange People predstavlja odličan završetak još jedne konceptualno osmišljene cjeline. Glazba koja bi mogla poslužiti kao soundtrack za ekranizaciju detektivskih kronika privatnog istražitelja sumnjivog morala, ili odjavna rola radijske emisije. Od ideje do finalne obrade, D82 dočarava retro štih na novi način, a istovremeno zadovoljava potrebe prosječnih slušatelja i strastvenih kolekcionara. Topla preporuka!

Load the next article
Loading...
Loading...