Search Menu
Home Novosti Menu
Glazba

VINYL TJEDNA: Derek Carr - Right time, right Place EP [why so series]

Ljubavno pismo ranom detroitskom zvuku

  • Damir Ludvig
  • 12 August 2020

Ovaj je EP stigao putem portala deejay.de. Iako ćete pravi dojam dobiti tek kad čujete kako to zvuči na vinilu, inserte možete poslušati pritiskom na ikonu PLAY ►

A1 Derek Carr - Tiger

Volite li retrofuturizam? Prvi zapis na A-strani je pravo ljubavno pismo ranom detroitskom zvuku, čemu je Derek Carr na kraju krajeva i posvetio dvadeset godina života. Široki akordi razbacani po panorami stvaraju ugođaj koji je istovremeno melankoličan i dostojanstven. Derek između ostalih koristi i udaraljke s ritam mašine TR 707, koja je prvobitno zamišljena kao jeftiniji model TR 909, no zapravo je pronašla svoj put u svijetu glazbe. Za razliku od suvremenika kao što su Snuff Crew ili Tuff City Kids on ih koristi na potpuno drugačiji način. Carr još jednom dokazuje kako starinski techno nije samo čekićanje čiji je cilj razbijanje bubrežnog kamenca i iritiranje roditelja, već i elegantna harmonijski bogata i rasvirana glazba koja je kreativno nadmoćna većini izdanja na današnjem tržištu glazbe.

A2 Derek Carr - Tiger (Giuliano Lomonte Remix)

Za drugu verziju maloprije spomenutog djela odgovoran je Giuliano Lomonte. Giuliano je melodijske sastojke kompozicije potisnuo u pozadinu, a u prvi je plan doveo antiknu bas liniju koja podsjeća na neke klasike iz čikaške ere. Struktura ritma je također odrađena na način kako bi se to radilo krajem osamdesetih i početkom devedesetih godina prošlog stoljeća. Lomonte je definitivno predvidio svoju verziju za nešto drugačiju publiku. Za razliku od originala, njena je prednost neodoljivi hipnotizam koji nakon samo nekoliko minuta baca u trans. Iako mi je osobno originalna verzija draža u pravom bi se trenutku tijekom klupske večeri ova verzija bez razmišljanja našla u mom repertoaru.

B1 Derek Carr - Technopolis

Prvi broj na B-strani djelo je zbog kojeg sam u startu poželio ovu izuzetnu ploču imati u svojoj kolekciji. Gotovo ambijentalna atmosfera stvara pomalo lijeni ugođaj primjeren ljetu. Iako ne bježi od svojih detroitskih utjecaja, Carr u ovom djelu kao da aludira na eru u kojoj Balearic zvuk vladao svijetom. Premda me ugođajem, no nikako strukturom ili melodijom, podsjeća na rane radove kojima je Paul Hardcastle postao poznat, ovo je djelo 100% svoje. U DJ setovima, ovo je materijal koji bi poslužio u lounge barovima uz plažu, ili kao podloga za kraj klupske večeri. No, prije svega ovo je ploča za dobro raspoloženje u kućnom okruženju.

B2 Derek Carr - Remain

Carr je stari majstor koji zna kako završiti ploču u velikom stilu. Vesela, razigrana i nostalgična tema koja je u prvom planu zadnjeg uratka na B-strani, svakako je ono što se zove veliko finale. Funk, house, vintage i chic utjecaji sjedinjeni su u jednoj kompaktnoj cjelini koja zrači pozitivom. Topla preporuka!

Load the next article
Loading...
Loading...