Search Menu
Home Novosti Menu
Glazba

VINYL TJEDNA: Mihai Popoviciu, DoubtingThomas - FNV003 [Feno Volana]

Šarmantno, inovativno i inteligentno!

  • Damir Ludvig
  • 5 August 2020

Ova je ploča stigla putem portala deejay.de. Iako ćete pravi dojam dobiti tek kad čujete kako to zvuči na vinilu, inserte možete poslušati pritiskom na ikonu PLAY ►

A1 Mihai Popoviciu - Combo

Prvi zvučni zapis na A-strani definitivno je glavni razlog zašto se ova ploča nalazi u mojoj kolekciji. Transilvanijski producent Mihai Popoviciu, jedan je od onih autora koji su Rumunjsku scenu velikim slovima upisali u anale globalne elektroničke plesne glazbe, a djelo kojim se predstavlja na ovom split EP-u, koketira sa žanrovima kao što su breaks, leftfield house & techno, electro i minimal. Mihai dokazuje da u ovakvoj glazbi i dalje ima prostora za originalnost, te da minimalistički pristup kreaciji ne mora nužno biti lišen osnovnih harmonijskih pravila. Ovo je materijal koji je odgovor na beskonačne negativne komentare glazbenih ostvarenja novog doba za koje se tvrdi da sva zvuče isto. Uradak koji istovremeno sadrži i avangardne i retro elemente, ne djeluje kao još jedan konfekcijski broj, već ima osobnost koju će s guštom poslušati svi koji traže nešto posebno.

A2 DoubtingThomas - Schadenfreude

Za razliku od razbijene ritmičke forme u nastavku A-strane, francuski se autor DoubtingThomas vraća klasičnoj četveročetvrtinskoj strukturi, koju poput slikara apstraktnih slika koji nanosi slojeve boje na platno, ispunjava čistim emocijama pretočenim u šareni spektar frekvencija. Od elemenata jazz improvizacija, te širokih akorda razbacanih po panorami i igrama efektima, autor se pronalazi u igri hipnotičkih audio prostora koji ni u jednom trenutku nisu dosadni. Likvidni aranžman temeljen na pretapanjima pretvara slušanje ovog djela u putovanje podsvjesnim prostranstvima unutrašnjeg svijeta.

B2 Doubtingthomas - Kornen

Kad sam bio klinac i tek sam počeo pratiti glazbena izdanja, naivno sam smatrao da će do dvadesetih godina ovog stoljeća pop glazba izumrijeti, a da će futuristička glazba kakva se je mogla čuti samo u eksperimentalnim filmovima postati mainstream. Iako sam bio potpuno u krivu drago mi je da je dio autora neopterećen pravilima glazbene industrije i da inovaciju i kreaciju stavlja na prvo mjesto. Djelom na B-strani, DoubtingThomas predstavlja svoju neustrašivost i mašti pušta na volju. Od eksperimenata s efekt procesorima do sempliranih živih jazz bubnjeva, glazbenik pokazuje kako su granice između žanrova čista iluzija. nadam se da će što veći broj ljudi obratiti pažnju na ovu ploču, pa čak iako im se ne sviđaju inovatori, radi opće kulture je važno znati da oni postoje i da evolucija nije stala.

Load the next article
Loading...
Loading...