Search Menu
Home Novosti Menu
Glazba

VINYL TJEDNA: Direkt - Atipic lab 008 [AtipicLab]

Materijal primarno namijenjen zreloj populaciji partijanera

  • Damir Ludvig
  • 14 October 2020

Ova je ploča stigla putem portala deejay.de. Iako ćete pravi dojam dobiti tek kad čujete kako to zvuči na vinilu, inserte možete poslušati pritiskom na ikonu PLAY ►

A1 Direkt - Jjj

Još jedno izdanje koje je objavljeno isključivo na vinilu jamči kupcu direktnu podršku scene, a nezavisnoj etiketi i autoru ekskluzivitet koji im digitalno izdanje jednostavno ne može pružiti. Kao i ostala izdanja koje sam recenzirao u posljednje vrijeme i ovo je prilično opuštajućeg i hipnotičkog karaktera. Vjerojatno su se stresovi koje mi je tekuća godina izazvala manifestirali kroz senzibilitet koji treba manju dozu energičnih udaraljki, a više atmosfere koja blagotvorno djeluje na moja osjetila. Ova ploča je upravo to što mi odgovara ove jeseni. Klasična upotreba zvukova ritam mašine Roland TR 909, koji pokušavaju unutar žanrovskih pravila isporučiti što više razigranosti sugestivnim valnim duljinama. U srednjem dijelu aranžmana Direkt nas tek na trenutak odmara od ugodnih sub frekvencija i prikladno ugođenih ritmičkih figura, da bi sve elemente pojačanog intenziteta još nekoliko puta vratio u pogon prije samog kraja. A-strana će se bez problema uklopiti u setove s klasicima kao što su Maurizio ili Basic Channel, ali i s podosta suvremenog materijala koji koketira s odrednicama žanrova kao što su deep tech, minimal, ili dub techno. Iako je materijal primarno namijenjen zreloj populaciji partijanera, znam neke klince koji bi se uz ovu ploču razbacali kao tinejdžerke u doba dok je umjesto Korone harala Beatlemania.

B1 Direkt - Liquid

B-strana dokazuje da suvremena elektronička glazba ponovno može imati zarazni melankolični karakter koji je imala u počecima. Prvi zvučni zapis na B-strani me balansom temperamenta i upotrebe swing funkcije podsjeća na radove koje je u devedesetima objavljivao Massimo Vivona, što je iz moje perspektive jedan od najvećih komplimenata koji mogu dati suvremenim autorima. Da se razumijemo! Pri tom ne mislim da se radi od kopiji, ili soft reboot verziji Vivone, već o autentičnom radu koji je na nivou starog majstora. Vrhunski odražen aranžman koji samo s nekoliko komponenti gotovo osam minuta sonične vožnje pretvara u čisti užitak je nešto što ću uvijek rado iznova pustiti na mojem starom dobrom Technicsu.

B2 Direkt - End Credits

Andrei Popa aka Direkt posljednjim djelom na B-strani demonstrira kako koncept jedne kvalitetne ploče treba izgledati. Kroz prvo je djelo postavio pravila, kroz drugo je demonstrirao svoje znanje aranžiranja i atmosfere, dok kroz treće idejno završio priču s čistom hipnozom i gotovo Millsovskim pristupom, ali s daleko naglašenijim strukturnim elementima djela. I samo ime "End Credits" je samosvjesno, ukazujući na kraj odličnog materijala.

Load the next article
Loading...
Loading...