Search Menu
Home Novosti Menu
Glazba

VINYL TJEDNA: Patrik Berg - Bright EP [Terminal M Records]

Odličan konceptualni techno EP s četiri energična uratka

  • Damir Ludvig
  • 28 August 2019

Ova je cool ploča stigla putem portala deejay.de. Iako ćete pravi dojam dobiti slušajući kako to zvuči na vinilu, inserte možete poslušati pritiskom na ikonu PLAY ►

A1 Patrik Berg - Bright

Iako prvi naslov na A-strani nema nikakve veze s istoimenim popularnim znanstvenofantastičnim filmom u kojem Will Smith glumi policajca u alternativnoj sadašnjosti, dojam akcije prisutan je od prvog takta. Stimulativna energija koju oslobađa ovo djelo jednostavno je zarazna i svojim retro elementima u kombinaciji sa suvremenom produkcijom, povezuje generacijski jaz na bilo kojem plesnom podiju. Mekani semplirani vokali i klasični akordi u kontrastu s tvrdim udaraljkama sjedinjeni su u izvrsno izbalansiranom aranžmanu, koji slušateljima omogućava da se isplešu do posljednjeg atoma snage.

A2 Patrik Berg - Metroid

Drugi zvučni zapis na A-strani već u prvom taktu postiže mračniji dojam, prvenstveno radi zvučnih efekata koji uratku daju industriju hladnoću. Distorzirani vokali ukazuju na futurističku viziju autora, koja prožeta arpeggio linijom stvara ugođaj vožnje svemirskim brodom kakve smo vidjeli u zadnjih 50 godina kinematografije. Izvrstan aranžman sredinu glazbene avanture svodi na svega nekoliko osnovnih elemenata i ponovno gradi iz priču početka, tako da sedmominutno putovanje proleti u trenu. Ovaj daleko inovativniji rad od prvog zvučnog zapisa, funkcionalno je namijenjen špici noćnog djela klupske večeri.

B1 Patrik Berg - The Secret

I kad sam već pomislio da je sve što je trebalo biti rečeno ispričano na A-strani, okrenuo sam ploču i uvidio koliko su moja očekivanja bila nerealna. Prvi naslov na B-strani je potpuno opravdao svoje ime i dokazao kako Patrik Berg ima asa u rukavu. Uravnoteženi osjećaj napetosti i lepršavosti koristi elemente koje smo već čuli u njegovim ranijim djelima, no uspijeva produkciju dignuti na sasvim novi nivo. Aranžman koji neprestano podiže atmosferu i gradi meditativni ugođaj prošaran je žestokim zvukovima ritam mašina i sintesajzera. Kreativno najjače djelo na ploči, koje nije za ziheraše!

B2 Patrik Berg - Beyond Control

Drugi zvučni zapis na B-strani revijalno zatvara odličan EP. Unatoč tome što je očito dio konceptualne cjeline, uradak ima svoj karakter, ponajprije zahvaljujući pilastom basu koji u kombinaciji s vokalom funkcionira po principu pitanja i odgovora. Filozofske teze postavljene kroz moduliranu naraciju, vječna su opsesija mislilaca svih era, što ovom uratku daje bezvremensku komponentu.

Load the next article
Loading...
Loading...