Search Menu
Home Novosti Menu
Glazba

VINYL TJEDNA: FILIPP - Stuffz EP [Swiftness]

Elegantni deep house začinjen nostalgijom

  • Damir Ludvig
  • 15 April 2020

Ovaj je EP stigao putem portala deejay.de. Iako ćete pravi dojam dobiti tek kad čujete kako to zvuči na vinilu, inserte možete poslušati pritiskom na ikonu PLAY ►

A1 FILIPP - Morning Botanics

Funky pristup predstavlja totalni opoziv utjecaja s kraja osamdesetih i početka devedesetih, vremena u kojem su stvorena pravila koja su i danas sveprisutna na sceni elektroničke plesne glazbe. Swing funkcija u punom pogonu i prepoznatljivi zvukovi sintetičkih udaraljki legendarne ritam mašine TR 808 samo su bazični okvir u kojem se razigrani akordi i melodične bas dionice šire poput boja na platnu nostalgičnog ekspresionističkog slikarstva. Za razliku od mnogih ploča koje starinske figure koriste s novim pristupom produkciji, prvi zvučni zapis na ovoj ploči je 100% autentičan u svojem nastojanju povratka u doba kad je glazba imala slobodniju strukturu, bez striktno definiranog aranžmana s komponentama koje propisuju trendovi u suvremenoj glazbenoj industriji. Za razliku od navedenog, ovo je djelo nevino, pomalo naivno, iskreno i predstavlja slatki desert za sladokusce.

B1 FILIPP - Jaywalkin' Og

Prvi zvučni zapis na B-strani odlazi još dublje u prošlost. nevjerojatno je koliko svježe zvuče elementi koji su gotovo zaboravljeni. Bilo da se radi o principu programiranja ritma, ili lepršavim bas dionicama, ovo je djelo daleko više atmosferično, slobodno i old school, nego A-strana. Iako možda nije toliko plesno po današnjim kriterijima, ovo bi bili ritmovi na koje bi Soul Train plesači a la Adolfo 'Shabba Doo' Quiñones znali napraviti kaos u klubu.

B2 FILIPP - Smultronställe

Zadnje djelo na ploči također je u sličnom atmosferičnom stilu, no poseže za bezvremenskom ritmikom koja se u DJ setu bez problema može miksati s bilo kojim uratkom istog žanra. Iako je kostur aranžmana i dalje beskompromisni retro, neki od elemenata kao što su zvukovi house orgulja i otvorenih činela preživjeli su epohe, trendove, pa i karantene. Izuzetno ziheraška produkcija i aranžman odličan su finale ploče koja me je na prvu osvojila svojom pozitivnom i nadasve ugodnom energijom.

Load the next article
Loading...
Loading...