Search Menu
Home Novosti Menu
Glazba

VINYL TJEDNA: Gigi Galaxy - Interview With An Alien [DET313E | DET 313]

Reizdanje klasika iz 1996.

  • Damir Ludvig
  • 29 August 2023

Ova je ploča stigla putem portala deejay.de. Iako ćete pravi dojam dobiti tek kad čujete kako to zvuči na vinilu, inserte možete poslušati pritiskom na ikonu PLAY ►

A1 Gigi Galaxy - Interview With An Alien (Original)

Gary Martin je detroitski producent koji je zadužio svijet klupske glazbe svojim legendarnim izdanjima. Poznat pod raznim imenima projekata kao što su Casual Pimp, Lemuria, Mole People i Teknotika, Martin je stvorio niz house i techno singlova koji su postali klasici. Njegovo izdanje Interview With An Alien izašlo je pod pseudonimom Gigi Galaxy još davne 1996. godine, a i danas se pamti kao vrhunac kreativnosti. Materijal se ističe mješavinom psihodelije, disco elemenata, house principa i znanstvene fantastike. Interview With An Alien predstavlja himnu koja je nadišla godinu proizvodnje i ostavila značajan trag među poklonicima klupske glazbe. Umjesto uobičajenih pjevnih vokala ili snimaka političkih govora, koji su sredinom devedesetih godina bili neizostavni u house glazbi, Gary je izabrao drugačiji pristup. Kao suprotnost repetitivnoj instrumentalnoj podlozi, odlučio je iskoristiti dijalog između dvije različite međuzvjezdane civilizacije. Dijalog između Allana Maxwella, kojeg tumači Cliff Robertson, i Galaktičkog bića, izvadak je iz prve epizode The Galaxy Being televizijske serije The Outer Limits, izvorno emitirane 1963. Ovaj izbor nije samo naglasio Martinovu vještinu, već je i donio slojevitost njegovoj produkciji. No, ni prepoznatljivi vokali, ni zavodljiva tema, pa čak ni devet i pol minuta trajanja aranžmana, nisu ono što čini ovo glazbeno ostvarenje neponovljivim. Tajna koja leži negdje između nota i tehničke izvedbe čini ovaj uradak i dalje aktualnim na plesnim podijima diljem svijeta.

B2 Gigi Galaxy - Interview With An Alien (Delano Smith Remix)

Iako je Chicago njegovo rodno mjesto, još kao petogodišnjak Delano Smith je preselio u Detroit, gdje je stasao u jednog od najvažnijih house DJ-a i producenata. Za razliku od Martina, Smith je počeo objavljivati vlastitu glazbu relativno kasno, tek od 2002. Otvorio je i vlastitu izdavačku kuću Mixmode, a ključni odnos s berlinskom etiketom Sushitech ostvario je 2009. Nakon niza uspješnih Sushitech izdanja, Delano je objavio album Odyssey, koji je mu je omogućio status velikana. Smithov doprinos globalnoj sceni klupske glazbe je neprocjenjiv, a upravo takav je i ovaj remiks. Tehničko unapređenje je neupitno već u prvoj sekundi B-strane, no tijekom hipnotičkog aranžmana, postaje jasno da je Smith uspio naglasiti najbolje elemente djela, pritom ne narušivši autentični duh koji je singlu udahnuo Gary Martin. Smithova lepršava, ljetna i inspirativna verzija Interview With An Alien upakirana s originalom na jedinstvenom vinilnom izdanju od nedavno zauzima i posebno mjesto u mojoj kolekciji vinila. Topla preporuka!

Load the next article
Loading...
Loading...