Search Menu
Home Novosti Menu
Glazba

VINYL TJEDNA: Gorge - Be Yourself [8bit Records]

Vrhunska fuzija deep i tech house elemenata

  • Damir Ludvig
  • 4 December 2019

Ovaj je EP stigao putem portala deejay.de. Iako ćete pravi dojam dobiti tek kad čujete kako to zvuči na vinilu, inserte možete poslušati pritiskom na ikonu PLAY ►

A1 Gorge - Be Youself

Gorge je ove godine sve bolji. Iako već dugo pratim njegov rad, čini mi se kao da njegova produkcija prolazi kroz svojevrsnu renesansu. Kreativni zahvati i napredne produkcijske solucije, odlika su njegovog stvaralaštva, pa tako i ove očaravajuće A-strane. Gotovo sedam minuta vožnje začinjene tech house ritmom, te efektima koji balansiraju između deep house i progressive house postavki, aranžirano je suptilnim promjenama. Tranzicije kroz sintetičke komponente nenametljivo odvode slušatelja na hipnotičko putovanje soničnim krajolicima apstraktnog svijeta osjetila koje je Gorge majstorski prenio na ovaj zvučni zapis. Kulminacija djela dodatno je naglašena kratkom ženskom vokalizacijom koja kao da odzvanja u tunelima duboke podsvijest. Unatoč fluidnoj gradaciji aranžmana, stanka prije ponovnog povratka naglašenog bas bubnja stvara neizvjesnost kao odbrojavanje na lansirnoj rampi u Houstonu prije lansiranja rakete s posadom međunarodnih istraživača nepoznatih dubina svemira. No, u trenutku kad svaki element ponovno sjeda na svoje mjesto osjeća se olakšanje i želja za spontanim plesnim pokretima je neizbježna. Iako se ne radi o prebrzom tempu, ovo je trenutak u kojem glazba dobiva na prividnoj brzini, a konstantnih 124 BPM-a, djeluje sasvim nerealno. Potpuno kontrolirano, nakon minutaže predviđene za vrhunac užitka u ovoj glazbenoj poslastici, Gorge signalizira lagano privođenje svršetku redukcijom broja sastojaka koji ovo djelo čine tako posebnim. Iako se riječi :”Be Yourself (budi svoj)”, nigdje (osim možda subliminalno) ne spominju na ploči, poruka je itekako jasna.

B1 Gorge - Take U

Okrenuo sam ploču na B-stranu i prebacio broj okretaja na 33. Već od samog početka pjesme s provjereno kvalitetnom deep house produkcijom počela je sugestivna naracija koja verbalno opisuje ono što sam primijetio na A-strani. Stihovi: “Let Me Take You On A Yourney”, možda su već previše puta korišteni u singlovima još od prvih acid house partija, no sigurno podsjećaju novu generaciju na glazbenu magiju koja audio stimulacijom dočarava neopisivi doživljaj koji je teško replicirati drugim umjetničkim medijima.

B2 Gorge - Take U (Instrumental)

Ponekad instrumental otkriva tajne koje vokali skrivaju, a drugi zvučni zapis na B-strani je školski primjer ove tvrdnje. Verzija lišena vokala, kao da oslobađa puni potencijal meditativnog stimulansa koji je Gorge pripremio za kraj ovog odličnog vinilnog izdanja. Vrhunska fuzija deep i tech house elemenata koju preporučam svakome!

Load the next article
Loading...
Loading...