Search Menu
Home Novosti Menu
Glazba

VINYL TJEDNA: HAMENECC - HAMENECC002 [HAMENECC]

100% Oldschool za iskusne partijanere

  • Damir Ludvig
  • 17 March 2021

Ova je ploča stigla putem portala deejay.de. Iako ćete pravi dojam dobiti tek kad čujete kako to zvuči na vinilu, inserte možete poslušati pritiskom na ikonu PLAY ►

A1 HAMENECC - 002A

Dok je plesna elektronička glazba bila mlada, a razliku između čikaškog, detroitskog, frankfurtskog, pariškog i berlinskog zvuka su znali prepoznati samo štreberi, postojalo je bezbroj singlova koji su imali elemente svega navedenog. Pri tom mislim na široke akorde, jednostavne igre s udaraljkama legendarne TR 909, neprecizno podešenu swing funkcija na uređajima i gotovno naivnu atmosfera koja je u slušateljima poticala utopistički optimizam. Zanimljivo će mi biti prezentirati ovu ploču novim generacijama koje su zakinute za klupsku kilometražu onih koji su dobar dio života proveli na plesnim podijima. Zvučni zapis na A-strani nudi zvuk kakav je danas teže pronaći, a njegovo je glavno oružje je nostalgija. Glazba koja utjelovljuje sountrack početaka ere koju danas uzimamo zdravo za gotovo. Predivno romantiziranje prošlosti koje u svima koji nekad davno su dočekivali jutra u zagušljivim klubovima budi neopisivu dozu sreće i predstavlja eliksir vječne mladosti. Budući da je ovo svježe otisnuta ploča, radi se o tehnički odlično otisnutom zvučnom zapisu koji je na nivou vinila današnjeg doba. Ipak, estetski će se najbolje uklapati sa starim pločama iz ranih devedesetih i pomoći stvaranju vrhunske atmosfere. Topla preporuka iskusnim partijanerima!

B2 HAMENECC – 002B

Za razliku od A-strane koju obilježava četveročetvrtinski ritam, B-strana u startu kreće s tipičnim electro zvukovima prepoznatljive ritam mašine TR 808. Iako se radi o autentičnom djelu, princip razvoja fluidnog aranžmana i upotreba acid zvukova, najbliža je ranim radovima koje je na svojim albumima Sheet One i Musik objavio Plastikman. Ova je usporedba po mojim kriterijima više od komplimenta, a upravo zbog ovog uratka, poželio sam ovu ploču u mojoj kolekciji. Fuzija electro, acid i techno elemenata nešto je što me je oduvijek privlačilo, a ono što je fascinantno je da takav glazbeni izričaj uvijek zvuči futuristički i svježe. Poznato je da glazbena industrija stalno vraća elemente prošlosti u suvremenim produkcijama, ali čini se kao da ovakav zvuk ni u jednom trenutku nije bio mainstream. To upravo onaj karakter koji mu daje poseban šarm! Nije sram priznati da volim trendove, jer oni osvježavaju suhoparnu svakodnevnicu, no ovo je vinil koji vrijedi imati u kolekciji baš zbog iskonskog retro štiha koji može poslužiti u setu s klasicima, ali i s avanagradnom glazbom čije vrijeme tek dolazi. Zaključite sami!

Load the next article
Loading...
Loading...