Search Menu
Home Novosti Menu
Glazba

VINYL TJEDNA: Harvey Mckay - Forest [Break New Soil]

Techno za sva vremena!

  • Damir Ludvig
  • 12 July 2022

Ova je ploča stigla putem portala deejay.de. Iako ćete pravi dojam dobiti tek kad čujete kako to zvuči na vinilu, inserte možete poslušati pritiskom na ikonu PLAY ►

A1 Harvey Mckay - Forest

Ono što je Laphroaig za škotski single malt whiskey, to je Harvey McKay za škotski techno. Producent i DJ koji u eri brzih promjena, uspijeva zarobiti srž žanra i producirati prepoznatljivi bezvremenski zvuk. Iako svi njegovi singlovi zvuče kao klasici, jer to uglavnom i jesu, meni je i dalje jedan od favorita u mojoj kolekciji ploča upravo njegov vinil Cinnamon Kiss / Push it, koji sam na gažama pustio uvijek kada se je za to ukazala prilika. No, ovo je izdanje još bolje. A-strana bez suzdržavanja odmah kreće u glavu, a zlokobni pilasti zvuk, koji bolje nije upotrebio ni Laurent Garnier u svojim legendarnim radovima Dangerous Drive, The Sound of Big Babou ili Crispy Bacon, doziran je u optimalnom omjeru sa žestokim bas bubnjem i reskim činelama. Sredina aranžmana rezervirana je za decrescendo, nakon kojeg slijedi potpuni klimaks energije, te epilog koji je uređen tako da ga bilo koji DJ može bez problema iskoristiti za tranziciju na sljedeću ploču. Forest je iskreno i beskompromisno djelo koje unatoč Oldschool elementima zvuči novo i prodorno. Materijal koji rastura u klubovima, a zahvaljujući svojem univerzalnom stilu, spaja generacije plesača na plesnom podiju. Maestralno!

B1 Harvey Mckay - Red Light

Za razliku od A-strane, B-strana djeluje ugodno, romantično i opušteno, barem na početku. No, melankolični sintetski zvukovi potpomognuti retro bas linijom tijekom razrade maštovitog aranžmana, zamijenjeni su agresivnim činelama i pilastim basom koji nakon melankoličnog uvoda djeluje agresivnije od glazbe na A-strani. Red Light je materijal vrijedan divljenja. Ono što je najzanimljivije je da je Harvey unatoč tome što je tijek Red Light razbio na etape, uspio zadržati hipnotičku komponentu djela, ostvarujući potpunu pažnju slušatelja. Od tehničke obrade zvuka do vrhunski odrađenog aranžmana koji ni sekundu ne prepušta slučaju, već nakon prvog slušanja postaje očito da gospodin McKay nije od jučer te da su njegova iskustva u nekim od najvećih klubova i festivala diljem svijeta utjecala na razvoj osebujnog stila koji je u prvom redu funkcionalno oruđe koje publiku pokreće na spontane plesne pokrete. Kao što sam rekao i na samom početku Harvey McKay je najbolji škotski whiskey koji je odležao i sada je samo jači, rafiniraniji i bolji. Topla preporuka svim kolekcionarima dobrih ploča, pa čak i ako nisu dio DJ populacije, jer ovo je ploča čija će vrijednost s vremenom još porasti.

Load the next article
Loading...
Loading...