Menu
Home Novosti Menu
Glazba

VINYL TJEDNA: Unknown - The Universe [The Edge of Me]

Glazba koja nadilazi žanrovska ograničenja!

  • Damir Ludvig
  • 28 June 2022

Ova je ploča stigla putem portala deejay.de. Iako ćete pravi dojam dobiti tek kad čujete kako to zvuči na vinilu, inserte možete poslušati pritiskom na ikonu PLAY ►

A1 Unknown - A 1

Prodaja fizičkih nosača zvuka, što uključuje CD, kasete i ploče je u porastu, a zarada od vinilnih izdanja ove je godine oborila sve rekorde u zadnjih 35 godina. Samo u SAD, prodaja ploča do početka ljeta, premašila je milijardu dolara. Ljubitelji postaju svjesni užitka koji počinje s nabavkom nosača zvuka u brižno osmišljenom omotu, održavanjem kolekcije i slušanjem s fokusom na glazbu tijekom meditativne rotacije gramofona, pruža daleko više užitka nego beskonačno surfanje nepreglednim streaming servisima. Ljudi su i dalje jedinke, ograničene na 24 sata, tijekom kojih vrijeme provedeno slušajući ne može biti kvalitetno iskorišteno, ako se sluša baš sve. Kad je dobra ukus u pitanju, manje je uvijek više. Tako i ploča koja je upravo na mom gramofonu. Posebno izdanje, objavljeno isključivo na vinilu, namijenjeno je sladokuscima, a potpuno je anonimno. Anonimnost je u elektroničkoj glazbi uvijek bila prisutna. Od poznatih producenata koji su za svoj gušt objavljivali pod pseudonimima ili bez imena, preko umjetnika koji su svoj doprinos razvoju glazbe smatrali važnijim od društvenog priznanja, do bootleg majstora koji su se bez odobrenja originalnog autora usudili preraditi glazbu u nerijetko i daleko bolju verziju od originala. Na ovoj ploči bijele boje s prekrasnim, šarenim dizajnom, razlozi za anonimnost su tajnovitog karaktera, a radoznalost za razotkrivanjem glazbenika koji stoje iza projekta poveća užitak slušanja. Vokalni uradak s melankoličnom atmosferom i snažnim ritmom od prve je sekunde zvučao kao nešto posebno.

B1 Unknown - B 2

Udaraljke u kombinaciji s perkusijama djeluju kao alat za otvaranje dubljih nivoa svijesti, a umjetnički pristup eklektičnog karaktera s neobičnim izborom instrumenata, nadilazi granice koje su postavili standardi Deep Tech i Minimal produkcije - odjeljku na kojem sam pronašao ovo izdanje. Kao i na A-strani, glazba je to koja nadilazi ograničenja, a djeluje kao vizija utopističke budućnosti. Opuštajuće note koje zrače pozitivnom energijom, savršen su izbor za ljetne terase uz morsku obalu, a voćem ukrašeni kokteli posluženi uz plesni podij, ne samo da će se uklopiti u vizualni identitet ovog izdanja, već će osvježiti slušatelje ovog zaraznog ritma. Za razliku od strukturirane sekcije perkusija, koja je jedina konstanta ovog uratka, nepoznati se autor igra s pretapanjima zvukova kroz zvučni prostor. Iako bi se glazbene sekvence koje su zabilježene u ovom materijalu mogle upotrebiti u desetak singlova suvremene elektroničke produkcije, aranžman koji obiluje šamanskom magijom ih nenametljivom ležernošću isprepleće u brižno osmišljen tonski kolaž. Je li prerano tvrditi da je ova ploča početak nove ere u glazbi, ili preteča nekog novog glazbenog stila? Možda! No, vrijeme će pokazati koliko će godina ovaj materijal služiti kao pokretač dobrih vibracija na plesnom podiju.

Load the next article
Loading...
Loading...