Search Menu
Home Novosti Menu
Glazba

VINYL TJEDNA: Jay Lumen - Connected / Dark Rooms [Footwork]

Duh vremena zarobljen u visokokaloričnom techno EP-u

  • Damir Ludvig
  • 28 March 2019

Ova je energična ploča stigla putem portala deejay.de. Iako ćete pravi dojam dobiti slušajući kako to zvuči na vinilu, inserte možete poslušati pritiskom na ikonu PLAY ►

A1 Jay Lumen - Connected

Kao što filmska i modna industrija recikliraju motive iz devedesetih i prerađuju ih u duhu današnjeg vremena, tako i glazba čini isto. Mađarski producent Jay Lumen je taj pristup doveo do savršenstva. Već prije nekoliko godina u Lumenovim smo DJ setovima mogli čuti stare singlove autora kao što je Emmanuel Top, korijene zvuka koji je Jay doveo na potpuno novi nivo. Lumen je toliko spretan u kombinaciji acid techno zvukova s mjestimičnom upotrebom old school trance elemenata da mu čak i neki novi singlovi koje je velemajstor Top objavio u posljednjih nekoliko godina, nisu ravni. U čemu je Lumenova tajna? A-1 strana to izvrsno prezentira. Za razliku od pristupa aranžmanima iz devedesetih u kojima se je atmosfera gradila sporim redanjem elemenata, Lumenovi aranžmani su puni intervencija, filtriranja, korištenja efekata koji posluže samo u produkcijski detaljno dizajniranim taktovima. Djelo koje je toliko dinamično da mu ni klinci s poremećajem nedostatka pozornosti ne mogu odoljeti. Naravno, tu je još i suvremeni pristup audio inženjeringu i masteringu koji je superioran u odnosu na većinu singlova iz devedesetih. Jay Lumen je prilično pretenciozan pseudonim, no svako novo izdanje koje Csaba Lumnitzer (pravo ime), objavljuje iznova dokazuje da je čovjek zaista lumen.

B1 Jay Lumen - Dark Rooms

Na B-strani, Lumen se bavi nešto laganijim i melodičnijim motivima, a sukladno s time i nešto manje pažljivim pristupom detaljima. I dalje prisutan utjecaj devedesetih podsjeća na povijesna djela koja iz današnje perspektive dio DJ populacije svrstava u techno, a dio u house. Uradak koji me osobno asocira na singlove koje je Josh Wink objavljivao pod imenom Size 9, ima funkcionalni središnji dio za podizanje atmosfere na bilo kojem plesnom podiju, a široko otvorene činele s legendarne Rolandove ritam mašine TR 909, prisutne su već nakon nekoliko prvih taktova i daju energiju na sasvim drugi način nego na A-strani. Sporiji aranžman također je adekvatan žanrovskim odrednicama djela, no isplati se pričekati kulminaciju koja majstorski razrješava pitanja o smjeru u kojem Lumen vodi ovu soničnu poslasticu. Minimalistički pristup, koji nema veze s definicijom žanra zvanog minimal, još jednom ukazuje na Lumenovo glazbeno umijeće i produkcijsku nadmoć. Sve u svemu, odličan završetak ploče sa samo dva naslova, koji idu u prilog teoriji da je manje zapravo više.

Load the next article
Loading...
Loading...