Search Menu
Home Novosti Menu
Glazba

VINYL TJEDNA: Jay Lumen - From Outer Space [Footwork]

Prepoznatljiv potpis techno majstora

  • Damir Ludvig
  • 31 August 2021

Ova je ploča stigla putem portala deejay.de. Iako ćete pravi dojam dobiti tek kad čujete kako to zvuči na vinilu, inserte možete poslušati pritiskom na ikonu PLAY ►

A1 Jay Lumen - From Outer Space

Svakom tko je zadnjih nekoliko godina pratio trendove na techno sceni kristalno je jasno nakon već prvih nekoliko sekundi prvog zvučnog zapisa A-strane, da je producent koji stoji iza materijala Jay Lumen. Zato za one koji to ne prepoznaju, ili su novi na sceni lijepo piše na naljepnici još jednog izdanja etikete Footwork. Utjecaj Goa Trance glazbe iz devedesetih definitivno je nešto što je lako uočiti i na ovoj ploči. Kad kažem Goa, mislim na melodije koje u sebi nose orijentalne strukture, isprekidane synth linije, vokalne semplove iz starinskih svemirskih video materijala, etno pjevanje, klasično otvaranje filtera lid zvuka itd. No, za razliku od stare produkcije, Jay je zadržao techno elemente u prvom planu. Naravno, bilo bi suludo tvrditi da se radi isključivo o glazbi koja je revitalizacija devedesetih. Suvremeni pristup obradi zvuka i aranžman koji u svakom dijelu vratolomne vožnje ističe najbolje elemente pruža daleko više. From Outer Space na momente podsjeća na Juno reactor, na trenutne na radove koje je stvarao Emmanuel Top, ali pritom zadržava stopostotni potpis mađarskog techno majstora.

A2 Jay Lumen - Maori

Maori je drugi uradak na A-strani i zvuči kao da je cijela glazbena povijest techno, trance i hard house hitova devedesetih umiješana u jedan opako dobar gulaš. No, za razliku od mnogih autora koji ovih dana pokušavaju isto, Lumenova receptura djeluje kao jedinstvena cjelina bez obzira na broj sastojaka. Ničega previše, ničega premalo! Mađarski recept je opako dobro izbalansirana mješavina u kojoj se svaki začin osjeća, ali da pritom ne narušava samu srž delicije.

B1 Jay Lumen - The Experiment

B-strana još jednom pobjeđuje! Iako ime djela upućuje na eksperimentalnu glazbu, radi se o vrlo ziheraškom uratku koji besprijekorno radi posao na plesnom podiju. Semplirana vokalna naracija objašnjava ime. No, za razliku od ispiranja mozga eksperimentiranjem, Lumen je ponudio pitak aranžman koji ima svoju glavu i rep, a školski izveden središnji dio besprijekorno će funkcionirati na festivalima koji nam sve više omogućuju osjećaj slobode. Sve u svemu, ne sjećam se kad sam čuo loše Footwork izdanje, pa i ovo zaslužuje moju toplu preporuku svima koji vole energične ritmove, vrhunsku produkciju i suvremeni pristup techno glazbi.

Load the next article
Loading...
Loading...