Search Menu
Home Novosti Menu
Glazba

VINYL TJEDNA: Jay Lumen - Generation [Footwork]

Udarni techno za rasplamsavanje atmosfere!

  • Damir Ludvig
  • 19 August 2020

Ovaj je EP stigao putem portala deejay.de. Iako ćete pravi dojam dobiti tek kad čujete kako to zvuči na vinilu, inserte možete poslušati pritiskom na ikonu PLAY ►

A1 Jay Lumen - Generation

U eri koja glazbene žanrove tretira kao police u shopping centru, teško je istovremeno biti kreativan, originalan, a opet zadovoljavati granice unutar kojih publika doživljava stilske odrednice. Još k tome biti financijski neovisan i uspješan, zvuči kao scenarij za novi nastavak ciklusa "Nemoguća Misija". Jednini pravi način za postizanje ovih ciljeva je biti uvijek korak ispred, što mađarski producent Jay Lumen i dalje uspijeva. Njegovo vinilno izdanje "Generation" definitivno ide u prilog vrtoglavom porastu popularnosti ovog svjetski renomiranog umjetnika. A-strana već u prvih nekoliko taktova donosi očekivano kvalitetnu tehničku obradu i neobuzdani plesni ritam koji slojevima precizno definiranih frekvencija uvodi slušatelja u hipnotičko stanje transa. No, agresivne udaraljke, acid prizvuk i vokalni semplovi nisu ono što ovom uratku daju najveću vrijednost. Aranžman koji u posljednjem činu donosi emocionalne harmonije i stvara dugo očekivanu kulminaciju djela je faktor kojim je Mađar savršeno ovladao, pa se više od osam minuta uzbudljive sonične igre isplati poslušati do zadnje sekunde.

B1 Jay Lumen - No Control

Tko bi prema imenu prvog zvučnog zapisa na B-strani mogao zaključiti da je Jay izgubio kontrolu, gadno bi se prevario. Svaki detalj u njegovim rukama nije prepušten slučaju, a lepršavom izmjenom aranžmanskih elemenata autor postiže ikebanu zvuka kakva funkcionira na bilo kojem plesnom podiju. Iako Lumen uspostavlja prepoznatljivost još daleko prije središnjeg dijela ove uzbudljive izvedbe, poslije treće minute zapravo donosi ključne dramatične promjene koje ovaj uradak stavljaju u rang s klasicima kao što je "Pegasus ", singl kojeg je Mauro Picotto početkom stoljeća.

B2 Jay Lumen - Deep Experience

Kakav završetak genijalno odrađene ploče! Lumen se za kraj okreće korijenima acid techno zvuka i odrađuje posao kojeg se ne bi sramio Kai Tracid, ali ni veliki Emmanuel Top. Moduliranje frekvencija uz naglašeno prštanje udaraljki pridonosi dojmu neobuzdane euforije koju je Mađar strateški isplanirao. Sve u svemu, još jedna ploča bez koje moja kolekcija ne bi bila ono što jest! Zbirka udarnih oruđa za rasplamsavanje žestoke atmosfere!

Load the next article
Loading...
Loading...