Search Menu
Home Novosti Menu
Glazba

VINYL TJEDNA: Jay Lumen - Here We Go [Footwork]

Klasični semplovi u Techno kontekstu!

  • Damir Ludvig
  • 6 June 2023

Ova je ploča stigla putem portala deejay.de. Iako ćete pravi dojam dobiti tek kad čujete kako to zvuči na vinilu, inserte možete poslušati pritiskom na ikonu PLAY ►

A1 Jay Lumen - Here We Go

Iako sam mislio da ću se neko vrijeme moći suzdržati od recenzija izdanja iza kojih stoji Csaba Lumnitzer, poznatiji pod nadimkom Jay Lumen, to izgleda nije moguće. U mojoj je kolekciji napokon i FW032, a budući da ploču ne skidam s gramofona, slijedi i nekoliko rečenica o uzbudljivom izdanju etikete Footwork. A-strana u startu donosi prepoznatljivu audio estetiku zahvaljujući kojoj je Jay Lumen jedan od heroja suvremene Techno produkcije. Dinamični aranžman inteligentnim intervencijama u svakom trenutku privlači pažnju slušatelja. Jednostavna bas linija drži napetost tijekom cijelog glazbenog putovanja, a uz pilaste zvukove od kojih se ježi koža, uratku prepoznatljivost daje i semplirani vokal. Radi se o segmentu singla The Roof Is On Fire, koji su Rock Master Scott & the Dynamic Three objavili prije gotovo 40 godina. Vokal koji su semplirali mnogi, postao je najpopularniji zahvaljujući pjesmi Hey Boy Hey Girl mančesterskog dvojica The Chemical Brothers iz 1999. Međutim, drago mi je da Lumen ne koristi bilo koji od devedesetak singlova koji su semplirali the Dynamic Three kao obrazac, već donosi autentičnu cjelinu koju uz originalna glazbena rješenja nudi i napredni pristup tonskoj obradi koji u svakoj nanosekundi ističe najbolje aranžmanske elemente.

B1 Jay Lumen - The Spice

The Spice svim ljubiteljima znanstvene fantastike ukazuje na roman Dune, koji je Frank Herbert napisao davne 1965. Iako je Denis Villeneuve, odgovoran za novu ekranizaciju knjige, dio filmofila i dalje je emocionalno vezan za verziju koju je režirao David Lynch 1984. Uvodnu riječ na početku tog filmskog spektakla ima Virginia Madsen, jedna od najljepših hollywoodskih glumica sredine osamdesetih. Virginia koja je maestralno odglumila princezu Irulan, objašnjava situaciju u svemiru, moć začina melange i značaj pustinjske planete Arrakis. Glas Virginije Madsen, desetljećima je bio inspiracija mnogim autorima elektroničke glazbe. Izraelski duo Astral Projection, izvrsno ga je upotrebio na svojoj pjesmi Dancing Galaxy s druge polovice devedesetih, no Lumen je zahvaljujući današnjim mogućnostima obrade gotovo nadmašio Goa Trance legende. Nemilosrdni ritam i zlokobna atmosfera najavljuju središnji dio aranžmana u kojem vokal na trenutak preuzima dominaciju zvučne slike, a onda prepušta premoć beskompromisnoj Techno kreaciji mađarskog genija.

B2 Jay Lumen - The Second Corner

Ovo nije prvi put da Jay Lumen veliko finale izdanja odradi u 100% old school ritmu. B-strana završava na žustrih 138 BPM-a, pet minuta klasične Techno dizalice podsjeća na ploče s početka stoljeća. Jednostavna ritmička rješenja Lumen je podebljao vrhunskom tehničkom obradom i još boljim aranžmanom koji tjera na ples. Materijal koji preporučujem svima s viškom kilograma. Trening uz ovu ploču istopit će kalorije, a vaše tijelo pripremiti za zavodljivo ljeto.

Load the next article
Loading...
Loading...