Search Menu
Home Novosti Menu
Glazba

VINYL TJEDNA: Jay Lumen - Meteo / Aurora [Footwork]

Reforma acid techno zvuka

  • Damir Ludvig
  • 18 September 2019

Ova je odlična ploča stigla putem portala deejay.de. Iako ćete pravi dojam dobiti slušajući kako to zvuči na vinilu, inserte možete poslušati pritiskom na ikonu PLAY ►

A1 Jay Lumen - Meteo

Csaba Lumnitzer, koji je već prije više od dekade pod pseudonimom Jay Lumen stvorio uglednu globalnu karijeru i dalje ne prestaje oduševljavati. Ne samo da je za DJ pultom uvijek spreman predstaviti ekskluzivne singlove koje nepogrešivo fuzionira s povijesno visoko rangiranim djelima elektroničke glazbe, već ta iskustva besprijekorno upotrebljava i u svojoj produkciji. Prije desetak godina kada je zablistao na sceni Jay je kombini tech house, house i progressive house elemente u skladu s tadašnjim trendovima. No, u svojem aktualnom stvaralaštvu on uspijeva učiniti daleko više. Umjesto da slijedi trendove, Lumen ih stvara. Koristeći konstrukcije pod direktnim utjecajem producenata iz devedesetih u spoju s audio-inženjerskim tehnikama digitalne ere dvadesetprvog stoljeća, Jay kreira eksplozivnu fuziju kroz svoje zavodljive aranžmane. Nema sumnje da su najveći utjecaji na A-strani djela legendi kao što su Emmanuel Top i Kai Tracid, no kompozicijske intervencije koje Csaba koristi ocrtavaju vrijeme u kojem partijaneri ne žele čekati na razvoj beskonačnog aranžmana, već svoju dozu energije žele odmah. Lumen se nipošto ne postavlja kao začetnik novog glazbenog stila. Radi se o djelu koje je stopostotni acid techno. Ipak, Jay je reformator koji će omogućiti da restaurirani oblik ovog žanra potraje u nedogled.

B2 Jay Lumen - Aurora

Distorzirani bas bubanj u prvih nekoliko taktova uratka kao da želi stvoriti potpuno krivu sliku o melodičnoj B-strani. Iako su i u ovom djelu prisutni acid elementi, oni nisu u prvom planu kao na A-strani. Jednostavni arpeggio koji se provlači kroz gotovo osam minuta dinamičnog aranžmana, glavni je nositelj ove zarazne bezvremenske vožnje. Lumen uspijeva zarobiti nostalgične elemente prošlosti u vlastitom hipnotičkom svemiru visoke tehnologije. Bez obzira sviđala vam se njegova glazba ili ne, ona definitivno funkcionira na bilo kojem plesnom podiju, jer svojom zaraznom energijom i lepršavim melodijama oslobađa nekontrolirane emisije pozitivne energije među partijanerima svih generacija.

Loading...
Loading...