Search Menu
Home Novosti Menu
Glazba

VINYL TJEDNA: Jay Lumen - Orion Water [Footwork]

Delikatesni Techno poslužen na vinilnoj plati!

  • Damir Ludvig
  • 1 November 2022

Ovaj je EP stigao putem portala deejay.de. Iako ćete pravi dojam dobiti tek kad čujete kako to zvuči na vinilu, inserte možete poslušati pritiskom na ikonu PLAY ►

A1 Jay Lumen - Orion

Još jedna ploča mog omiljenog mađarskog Techno producenta je napokon u mojim rukama. Csaba Lumnitzer, poznatiji kao Jay Lumen i dalje nije izgubio svoj avanturistički duh, a ovaj materijal to itekako dokazuje. Iako je "Galactic series", zamišljena kao audio zapis njegovih imaginarnih putovanja svemirom, njegova je futuristička produkcija itekako konkretna. Od kad postoji elektronička glazba je povezivana s motivima znanstvene fantastike. No, budući da je u međuvremenu takav oblik umjetnost postao široko prihvaćen, ZF elementi su polako potisnuti na marginu žanra. Lumen taj moment vraća na velika vrata već na prvom zvučnom zapisu A-strane. Zvukovi povezani narativnim ženskim vokalima, apstraktnim frekvencijama, žestokim acid linijama i beskonačnom dozom mašte, mogli bi poslužiti kao Soundtrack za seriju o invaziji vanzemaljaca.Ipak, strogo definirana ritam sekcija drži cijelu priču na okupa, a plesni karakter djela je neizostavan.

A2 Jay Lumen - Chord In Eight

Već sam po nazivu djela pretpostavio da se radi o materijalu pod utjecajem detroitskog zvuka, a kada je na početku aranžmana raspalila ritam sekcija po uzoru na britansku etiketu Bush s početka stoljeća, bilo je 100% jasno da se radi o nostalgičnom materijalu koji budi sjećanja na naivnost ere u kojoj je Techno bio mlad. Dinamičan aranžman i besprijekorna tonska obrada, začinjena pjevnim vokalnim semplovima, razlog su zašto će na mojim policama ova ploča biti smještena uz garnituru imena kao što su Frederik Soderstrom i Sina Morshed Solouk. Čisti klasik koji će funkcionirati na bilo kojem plesnom podiju.

B1 Jay Lumen - Water feat. Xenia Beliayeva

Iste godine u kojoj su održane prve Olimpijske igre u Rusiji, u Moskvi je rođena Xenia Beliayeva, vokalna interpretatorica, DJ i umjetnica. Xenia je dugi niz godina bazirana u Hamburgu, A osim uspješne solo karijere, poznata je po suradnjama s umjetnicima kao što su Oliver Huntemann, Dubfire, Maksim Dark, BOHO itd. Water predstavlja njenu prvu suradnju s mađarskim Techno majstorom, a visoko-koncentrirani utjecaj mračnog EBM (Electronic body music) zvuka u ovom uratku je neupitan. Djelo je više nego dostojno veliko finale ove odlične ploče koju toplo preporučujem svim ljubiteljima žanra.

Load the next article
Loading...
Loading...