Menu
Home Novosti Menu
Glazba

VINYL TJEDNA: Jedeye - It's Forever EP [D.A.M.N]

Četvrt stoljeća stara glazba koja i dalje zvuči svježe!

  • Damir Ludvig
  • 26 March 2024

Ovaj je EP stigao putem portala deejay.de. Iako ćete pravi dojam dobiti tek kad čujete kako to zvuči na vinilu, inserte možete poslušati pritiskom na ikonu PLAY ►

A1 Jedeye - It's Forever

Svako novo izdanje etikete D.A.M.N. donosi sve veću dozu uzbuđenja, stoga nije iznenađujuće što se četvrto izdanje ističe kao najbolje do sada. Na ovom isključivo vinilnom izdanju objavljena su četiri odabrana uratka s CD albuma 'Reflector' koji je novozelandski glazbenik Jeremy Town, poznatiji pod pseudonimom Jedeye objavio daleke 1999. Iako već punih četvrt stoljeća staro, naslovno djelo 'It's Forever' već od samog uvoda zvuči futuristički i relevantno. U današnjem vremenu, kada se svi uzbuđuju oko novih aplikacija umjetne inteligencije i tehnoloških postignuća koja povezuju čovjeka i stroj, narativni glas koji izjavljuje: 'I want to build myself into a machine', postaje značajniji nego ikad prije u povijesti čovječanstva. Estetika koja kombinira electro i minimalističke elemente, uz majstorski izveden aranžman, ne samo da ne zaostaje za produkcijom suvremenih autora, već dokazuje kako je Town bio daleko ispred svog vremena.

A2 Jedeye - Groove Machine

Drugi zvučni zapis na A-strani krase utjecaji acid, trance, techno i house estetike, no teško je klasificirati njegov žanr. Za razliku od većine današnje elektroničke glazbe koja je često strukturirana prema strogo definiranim pravilima koje nova generacija producenata rijetko krši, ovaj glazbeni izričaj je slobodan, neukrotiv i nosi duh vremena kada je techno bio mlad, te kada komercijalni uspjeh nije bio primarni cilj, već sloboda izražavanja. Svaki put kada slušam 'Groove Machine', sve više se divim njenom zavodljivom ozračju i hipnotičkom privlačnošću.

B1 Jedeye - Dream House

Kada bih slušao prvi zvučni zapis s B-strane, a ne bih znao da ju je producirao Novozelanđanin, mogao bih pomisliti da se radi o nekom zaboravljenom uratku nastalom na Chicago -Detroit. Autorov pristup glazbi u djelu 'Dream House' otkriva vokalne sampleove iz starih znanstveno-fantastičnih filmova, legendarni zvuk TR 909, atmosferičnu pozadinu te jedan od najkreativnijih aranžmana. U drugoj trećini djela, aranžman se potpuno mijenja, što dodatno obogaćuje glazbeno iskustvo.

B2 Jedeye - I'm Connected

Završno djelo na ploči kvalitetno zaključuje ovo odlično izdanje. Jeremy Town je svirao u različitim bendovima kao što su SPK, Superettes i Fetus Productions, koji su se bavili punkom, EBM-om i industrial glazbom. Iako se elementi tih glazbenih stilova tek naziru u tragovima u skladbi 'I'm Connected', iskustvo s različitim žanrovima sigurno je doprinijelo raznolikosti koja je prisutna ne samo u ovoj pjesmi, već i u cijelom opusu objavljenom pod imenom Jedeye. Ovo inteligentno i psihodelično djelo odražava iskreni slobodni pristup muziciranju s elektroničkim instrumentima. Unatoč starosti, materijal zvuči svježe, što ga čini inspirativnim kako za iskusne ljubitelje glazbe, tako i za nove generacije.

Load the next article
Loading...
Loading...