Search Menu
Home Novosti Menu
Glazba

VINYL TJEDNA: Joyhauser - Crawler [Terminal M Records]

Provjereni Techno belgijskog dvojica!

  • Damir Ludvig
  • 3 January 2023

Ova je ploča stigla putem portala deejay.de. Iako ćete pravi dojam dobiti slušajući kako to zvuči na vinilu, inserte možete poslušati pritiskom na ikonu PLAY ►

A1 Joyhauser - Crawler

Stijn Vanspauwen i Joris Cielen, poznatiji pod zajedničkim imenom Joyhauser, nezaobilazni su duo u svijetu Techno glazbe. Njihovi materijali objavljeni na ovom nosaču zvuka završili su na listama najtraženijih uradaka prošle godine, te play listama imena kao što su Thomas Schumacher, Wehbba, Kai Tracid, Rebuke, Belocca itd. A-strana u već u prvom taktu dočarava tajnu njihove popularnosti na velikim festivalima, a energična bas linija u kombinaciji s precizno obrađenim udaraljkama pedantno je začinjena jednostavnom, ali efektnom temom. Tijekom gotovo sedmominutnog aranžmana, belgijski tandem ništa ne prepušta slučaju, a konstantna igra s kontrastima pretvara slušanje naslovnog djela u uzbudljivu plovidbu nepoznatim vodama.

B1 Joyhauser - Love Servant

Prvi zvučni zapis na B-strani, također donosi raspon pilastih zvukova, ali je okrenut retro utjecajima iz prve polovice devedesetih. Iako je glazba tehnički dorađena po današnjim principima, nostalgični prizvuk koji je dominirao zabranjenim partijima u napuštenim tvornicama, skloništima, skladištima i vilama, prisutan je u svakoj sekundi. Modulirani vokal koji precizno razdvaja etape funkcionalno osmišljenog aranžmana, provjerena je formula koja je djelovala na plesnim podijima prošlosti, a sigurno neće odumrijeti ni u skoroj budućnosti. Premda sam ploču nabavio zbog A-strane, Love Servant mi je izmamio sentimentalni osmjeh i podsjetio me na eru u kojoj je Techno bio revolucija.

B2 Joyhauser - Polymoon

Drugi uradak na B-strani, Polymoon, počinje ambijentalni uvodom, što ga čini idealnim za početak seta. No, već se u petnaestoj sekundi pojavljuje reski bas bubanj. Elementi koji ga nadopunjuju, karakteristični su za rani frankfurtski trance. Utjecaj devedesetih je u dizajnu, modi i glazbi potpuno preuzeo dominaciju, a Joyhauser su pronašli čarobnu recepturu i povezali ostavštinu povijesti sa suvremenom tonskom obradom, dinamičnim aranžmanima i osobnim karakterom koji ih razlikuje od bezbrojne mase imitatora. Terminal-M je etiketa koja rijetko stvari prepušta slučaju, pa ne čudi da najpopularniji rad, Crawler, zauzima A-stranu, no dojam koji je veliko finale ove ploče ostavilo na mene, natjeralo me je na ponovno slušanje, počevši za zadnjim djelom na izdanju.

Load the next article
Loading...
Loading...