Search Menu
Home Novosti Menu
Glazba

VINYL TJEDNA: Jyoel - Neverland EP [PAN Records]

Glazba koja hrani mladenački duh!

  • Damir Ludvig
  • 7 May 2024

Ova je ploča stigla putem portala deejay.de. Iako ćete pravi dojam dobiti tek kad čujete kako to zvuči na vinilu, inserte možete poslušati pritiskom na ikonu PLAY ►

A1 Jyoel - Last Dinner

Gioele Riefolo, poznatiji kao Jyoel, talijanski je producent koji je svoj kreativni dom pronašao na Ibizi. Tijekom više od desetljeća, stekao je međunarodno priznanje te oblikovao prepoznatljiv minimalistički stil. Njegove melodije proizlaze iz prvotnog glazbenog pristupa koji je usko povezan s trance glazbom. Prvi zvučni zapis na A-strani "Last Dinner", predstavlja suvremeni pristup s old school elementima koji bi se mogli usporediti s onima iz najboljih dana Massima Vivone. Lagana repetitivna tema, duboki bas, dominacija udaraljki, swing funkcija odvrnuta do kraja te intrigantni pozadinski efekti stvaraju atmosferu koja osvaja srca omogućujući potpuno uronjenje u osmominutni aranžman i potpuno uživanje u glazbi. Korištenje semplova narativnih ženskih vokala, zvukova ptica i prirodnih šumova dodaje čaroliju već maštovitoj produkciji. Ova kombinacija zvukova stvara iluziju putovanja kroz daleke, sunčane krajolike, dodatno obogaćujući glazbeno iskustvo.

A2 Jyoel - Save Me

Drugi uradak na A-strani donosi jedinstveni ugođaj koji je svojstven samo Jyoelu. Mračnija, ali jednako intrigantna glazba obuhvaća gotovo cijeli spektar čujnih frekvencija, harmonizirajući se u savršenoj sinergiji. I dok "Last Dinner" osvaja svojom prvotnom snagom, ova pjesma pokazuje znatno veću virtuoznost. Jyoel se ističe iz mnoštva svojih suvremenika svojim majstorskim aranžmanima, inventivnom upotrebom efekata te dubokim razumijevanjem interakcije glazbenih elemenata, što dodatno naglašava njegovu emocionalnu inteligenciju. Kada se prvi put pojavi šaputanje vokala koje izgovara ime pjesme, djelo dobiva nezamjenjiv pečat prepoznatljivosti.

A1 Jyoel - Neverland

Iako danas nije neuobičajeno da se najkvalitetnija glazba objavi na B-strani, posebice nakon pokretanja rubrike "B-sides" na Electronic Beats TV-u, ovo djelo zaslužuje sve pohvale te bi vjerojatno pronašlo svoju publiku čak i da je jedina pjesma na ploči. Gotovo četrnaest minuta nježnog šaputanja stvara čisti osjećaj ljubavi. Aranžman pjesme "Neverland", zaslužuje posebno priznanje jer, unatoč svojoj dužini, nikada ne postaje dosadan. Iako izgovorene riječi nose duhovnu, a ne erotsku notu, interpretacija je iznimno senzualna. Pozadinski zvukovi podsjećaju na najranije eksperimente s elektroničkom opremom, a tema i ritam struktura su konkretne. Posebno mi se sviđa što aranžman, iako počinje energično s udaraljkama, završava u ambijentalnom outrou, čineći ovu ploču savršenom za završetak seta. Još jedno djelo koje je vrijedno imati u svojoj kolekciji ploča i uživati u njemu tijekom cijelog života.

Load the next article
Loading...
Loading...