Search Menu
Home Novosti Menu
Glazba

VINYL TJEDNA: Low Tape - Summernesia Ep [Luck of Access]

Nostalgični deep s Lo-Fi prizvukom!

  • Damir Ludvig
  • 24 March 2021

Ova je ploča stigla putem portala deejay.de. Iako ćete pravi dojam dobiti tek kad čujete kako to zvuči na vinilu, inserte možete poslušati pritiskom na ikonu PLAY ►

A1 A1 Low Tape - Summernesia

U trenutku kada sam A-stranu stavio na gramofon i pokrenuo ploču, našao sam se u drugom svijetu. Je li sličnost s atmosferom starog dobrog singla 'Can You Feel It?', slučanjna, ili namjerna, potpuno je svejedno, jer ovo je logični nastavak glazbe koju je Mr.Fingers (Larry Heard) stvorio još osamdesetih. Prateći akordi pomažu otkriti bogatstvo kreacije koju 'Summernasia' nosi od prvih nekoliko taktova, a old school bas linija stimulira osjetila na pravim mjestima. Umjerene doze distorzije i efekta daju djelu pomalo Lo Fi dimenziju, što ovom uratku koji zvuči retro od samog početka, daje dodatni nostalgični štih. No, ni u jednom trenutku Low Tape ne pokušava biti imitacija, već nastavlja ispitivati granice žanra. Dostojanstvena i mistična 'Summernasia' pronalazi rješenja koja revidiraju minimalističku deep house strukturu i odlaze dalje. Prije svega igra s distorziranom klavijaturom i aranžmanom koji razbija ustaljene forme, postižu potrebu da se komad posluša od početka do kraja u jednom dahu. Kao što i samo ime tvrdi, radi se o glazbi koja će najbolje funkcionirati na ljetnoj terasi. Sigurno će najviše dirnuti prekaljene partijanere, no vjerujem da bi bi potpuno novoj generaciji ova forma mogla predstavljati osvježenje.

B1 Low Tape - What Is The Meaning Of Life

Za razliku od A – strane koja je na 45 okretaja, B-strana je na 33, pa sam u roku od par sekundi shvatio da se ne radi o izuzetno čudnoj produkciji, već o mojem pogrešnom izboru brzine reprodukcije. Uz adekvatnu korekciju, prvi zvučni zapis na B-strani odmah je dobio pravi karakter. Iako konceptualno nastavlja ideju s A-strane, Low Tape se igra s elementia koji imaju čak i više dodirnih točaka s ranim singlovima Depeche Mode, nego s radovima čikaških majstora. No, djelo ima autentični štih koji spaja sva glazbena iskustva autora u jednu estetski smislenu ikebanu.

B2 Low Tape - Lights Out

Na kraju B-strane, nalazi se potpuni povratak čikaškom zvuku, uz 100% nostalgične igre zvukovima starih ritam mašina. Iako se ritmički obrasci koji su zabilježeni na ovom materijalu danas rijetko čuju na većini house i techno ploča, drago mi je da ova glazbena demonstracija pokazuje da i dalje jako dobro funkcioniraju, te da se uz njih itekako dobro može plesati! Sve u svemu ovo je još jedna ploča koja odlično koriskti elemente prošlosti u suvremenoj produkciji. Živimo u eri koja zahvaljujući izuzetno brzom protoku informacija ne može stvoriti glazbenu revoluciju unutar malog broja ljudi koji izolirani u nekom lokalitetu najprije stovre specifičnu scenu, a onda ju prošire cijelom svijetu. No, istovremeno izdanja poput ovog nude nam reviziju prošlosti kroz današnju perspektivu, što je gotovo jednako uzbudljivo!

Load the next article
Loading...
Loading...