Search Menu
Home Novosti Menu
Glazba

VINYL TJEDNA: Monika Kruse, Timmo - Violet [Terminal M Records]

Jednostrano otisnuta ploča za ljubitelje suvremene techno produkcije

  • Damir Ludvig
  • 17 July 2019

Ova je ploča stigla putem portala deejay.de. Iako ćete pravi dojam dobiti tek kad čujete kako to zvuči na vinilu, inserte možete poslušati pritiskom na ikonu PLAY ►

A1 Monika Kruse, Timmo - Violet

Prvo što samo primijetio uzimajući ovu ploču u ruke je da se na njoj nalazi samo jedan zvučni zapis s A-strane i da je B-strana potpuno prazna. U 99% slučajeva, najbolje ploče u mojoj kolekciji otisnute su samo s jedne strane. To u pravilu znači da je na takvom komadu plastike zapisano remekdjelo ili nešto posebno što obavezno treba imati u zbirci. U preostalih 1% spadaju marketinški trikovi izdavača koji znaju za pravilo i prodaju muda pod bubrege. Vjerojatno mogu pronaći bezbroj razloga zašto sam ponekad ispao naivac i kupio loše jednostrano otisnute vinile, no najčešće je to zato što su singlice bile zapakirane u najlonskim omotnicama, pa ih prije kupnje nisam ni preslušao.

No, upravo to i je dio iskustva slušanja glazbe s ploča. Taj period neizvjesnosti skidanja omotnice, udisanja mirisa svježeg vinila i polaganja nosača zvuka na tanjur gramofona do trenutka stavljanja igle u žlijeb ide u prilog Einsteinovoj teoriji relativnosti. Čini se da traje cijelu vječnost, no ostatak svijeta proteklo vrijeme doživljava kao još jednu običnu minutu.

Nakon primarnog uzbuđenja izazvanog neizvjesnošću, krenulo je sekundarno uzbuđenje izazvano zvukom. Singl počinje napetom temom na klasičnom sintisajzeru koja bi bez problema poslužila u napetom akcijskom trileru. I to u sceni policijske intervencije koja počinje razvaljivanjem vrata zgrade s tajnim laboratorijem moćnog kartela. A onda slijedi i doslovno razvaljivanje. Audio terapija koja moćnom ritam sekcijom poput daljinskog upravljača djeluje na motoričke sposobnosti slušatelja i diže ih na sasvim novi nivo. Aranžman koji svako malo uvodi nove elemente i pažljivo vodi brigu o svakom detalju, predviđen je za glasno slušanje. Radi se o vrhunskoj produkciji koja ima karakter, dramatično zatišje prije kulminacije i sve čimbenike koji ovaj uradak po mojem mišljenju stavljaju u najbolja izdanja ove godine. Radi li se o budućem klasiku? Vrlo moguće! No, kao i u slučaju svakog klasika, vrijeme će mu presuditi. U svakom slučaju "Violet" zasluženo zauzima mjesto jednostrano otisnutog vinila. Ovo dinamično djelo je sve što je potrebno na ovoj ploči. Nikakav remiks, varijacija, ili nedajbože sasvim druga pjesme ne bi upotpunili dojam koji ovaj fantastični vinil ostavlja. Topla preporuka svima koji vole suvremeni techno zvuk!

Loading...
Loading...