Search Menu
Home Novosti Menu
Glazba

VINYL TJEDNA: Zeta Reticula - Polycyclic Aromatic Hydrocarbons [Mechatronica]

Futuristički electro singl iza kojeg stoji genijalni Umek

  • Damir Ludvig
  • 10 July 2019

Ovu ploču možete nabaviti putem mojeg uobičajenog izvora deejay.de. Iako ćete pravi dojam dobiti tek kad čujete kako to zvuči na vinilu, inserte možete poslušati pritiskom na ikonu PLAY ►

A1 Zeta Reticula - Polycyclic Aromatic Hydrocarbons

Riječ “electro” je tijekom zadnjih deset godina toliko isprostituirana da tražeći bilo što na “Google” tražilici prvo dobivate rezultate za festivalske pop DJ zvijezde koje za old school electro fanatike predstavljaju svetogrđe. U jednom mi je razgovoru Jeff Mills, pričajući o omiljenim glazbenim žanrovima naglasio da je namjerno izostavio riječ “electro” kako se ne bi stavio u neugodnu situaciju, jer za njega taj žanr predstavlja futurističku industrijsku glazbu kakva je u osamdesetima klincima služila kao glazbena podloga za breakdance vratolomije. Međutim, od dvadesetog stoljeća do danas, electro je daleko dogurao, prolazeći kroz razne faze, ali egzistirajući kao bezvremenski underground žanr. Pravi je electro često klasificiran kao breaks, techno, indie dance, ili leftfield techno, no fanovi i autori ga i dalje zovu njegovim starim imenom. Jedan od njih je i Uroš Umek, koji je pod imenom Zeta Reticula u zadnjih nekoliko godina napravio povratak electro glazbe na velika vrata. Već prvi zvučni zapis na A-strani ukratko objašnjava sve što sam napisao. Glazba od koje se ledi krv u žilama, a plesni pokreti padaju u drugi plan u odnosu na uzbudljiv zvučni spektar.

A2 Zeta Reticula - Formation Of Life

Drugi je naslov na A-strani lepršaviji od prvog i temelji se na napetoj temi koja bi bez problema mogla poslužiti kao glazbena podloga znanstvenofantastičnog filma o ustanku androida u interplanetarnim kolonijama. Matematički strukturirani aranžman osigurava kontrolirano, ali vrtoglavo audio putovanje koje je temeljeno na kontrastima i varijacijama motiva koji razotkrivaju autorovo majstorstvo u ovom zahtjevnom glazbenom žanru. Iako su mnogi kritičari smatrali da je u ovom glazbenom žanru sve već odavno rečeno, Umek dokazuje suprotno! Koristeći iskustva koja su prisutna u njegovim techno kreacijama, te studijske vještine koje je sticao desetljećima rada, ovo je djelo koje se već sad nalazi na mojoj osobnoj listi electro klasika.

B1 Zeta Reticula - Double Star

B2 Zeta Reticula - 12 Parsecs

Star Wars reference su vjerojatno jednako prisutne u electro glazbi kao i Roland TR 808, pa ne čudi da je rekord koji je Han Solo postavio u mladosti ime još jednog fenomenalnog electro uratka. Odličan finale EP-a koji vrijedi imati u svojoj kolekciji.

Load the next article
Loading...
Loading...