Search Menu
Home Novosti Menu
Glazba

VINYL TJEDNA: Numilume - 1 [Numilume Music]

Pacifistička poruka za bolju budućnost uz melodični techno

  • Damir Ludvig
  • 24 July 2019

Ova je ploča stigla putem portala deejay.de. Iako ćete pravi dojam dobiti tek kad čujete kako to zvuči na vinilu, inserte možete poslušati pritiskom na ikonu PLAY ►

A1 Numilume - Peace And Techno

Prva strana prvog vinilnog izdanja etikete Numilume Music, kreće laganom gradnjom atmosfere. Set činela, basa i bubnjeva koje smo čuli već bezbroj puta odmah ukazuje na nostalgični karakter djela. Pacifistička vokalna naracija koja podsjeća na frankfurtska izdanja s početka devedesetih smještena je u aranžmanu tik prije ulaska glavne teme. Jednostavna melankolična melodija odsvirana na zvuku sintesajzera kakav je korišten u mnogim electro pop pjesmama osamdesetih i devedesetih odmah ulazi u uho i djeluje zarazno, dok popratni zvukovi i efekti dižu atmosferu i stvaraju poletne momente u inače prilično repetitivnoj kreaciji. Nakon minimalističkog segmenta koji premošćuje početni dio aranžmana s finalnim ponovno slijedi modulirana vokalna naracija i glavna melodija s nekoliko varijacijskih elemenata. Ono što je glavni adut ovog uratka je njegova nepretencioznost. Za razliku od noviteta opterećenih detaljima i fokusiranim na preproducirani zvuk, Numilume zadržava utopističku naivnost kakvu je imala glazba s početaka rave kulture. Neopterećenost i djetinja iskrenost prepuna vjere u bolju budućnost uz mir i techno.

B1 Numilume - Magma

B-strana odmah kreće s prigušenom bas linijom, zanimljivom pratećom temom koja setom zvukova odmah ukazuje na mračniju estetiku. Iako se ne bi usudio ovaj uradak svrstati u dark sekciju, radi se o ozbiljnijem tonu od A-strane. Semplirani vokal koji na njemačkom stalno ponavlja riječ "funktioniert", potvrđuje da receptura korištena u ovom aranžmanu itekako funkcionira. Još jednom jednostavan pristup s minimalnim brojem elemenata postiže kvalitetan zvuk koji se odlično čuje na bilo kojim zvučnicima, a jednostavno radi posao na plesnom podiju. Ne smatram da će u današnjoj eri svaka ploča nastala po ovim principima biti pun pogodak, no simpatična tehnika lišena grandioznosti je glavni adut ove ploče, koja će funkcionirati kao odličan kontrast singlovima koji kao da se natječu u količini zvukova.

Loading...
Loading...