Search Menu
Home Novosti Menu
Glazba

VINYL TJEDNA: Numilume - 3 [Numilume Music]

Fuzija techno nostalgije, futurizma i aktualne produkcije

  • Damir Ludvig
  • 15 January 2020

Ovaj je EP stigao putem portala deejay.de. Iako ćete pravi dojam dobiti tek kad čujete kako to zvuči na vinilu, inserte možete poslušati pritiskom na ikonu PLAY ►

A1 Numilume - Trip To Mars

Od samih početaka elektronička je glazba automatski povezivana s futurizmom, znanstvenom fantastikom i interplanetarnim putovanjima. Čak i prije pojave prvih sintesajzera kultni su filmovi kao što je Zabranjeni Planet, još su u pedesetima kao glazbenu podlogu koristiti Theremin, prvi elektronički instrument koji je zahvaljujući kontinuiranom monofonom zvuku postao sinonim za zvučni opis neistraženih pejzaža dubokog svemira ili zastrašujućih prizora od kojih se ledi krv u žilama. Vjerujemo li planovima koje u zadnje vrijeme izlažu Elon Musk i NASA, put na Mars uskoro ne bi trebao biti samo znanstvena fantastika, no glazba koju donosi treće vinilno izdanje etikete Numilume Music i dalje tretira soundtrack putovanja na četvrti planet od Sunca s izrazitom dozom mistike, uzbuđenja i iluzije. Ekspresivni sintetski zvukovi koji se protežu kroz cijelo djelo, praćeni su lepršavom bas linijom koja je maksimalno iskoristila swing funkciju kako bi realizirala plesnu tenziju A-strane. Izrazito ležeran aranžman svjestan je svojih komponenti koje najbolje koristi u kulminaciji. Narativni vokali koji atmosferom asociraju na utjecaj devedesetih, nisu ključni faktor uratka, no ničim ne narušavaju kompaktnu strukturu djela.

B1 Numilume - Atomic

B-strana mi je već u prvih nekoliko taktova prirasla srcu. Bas linija koja je temeljni element uzbudljive glazbene vožnje budi nostalgična sjećanja na brojne sretne trenutke provedene na plesnim podijima svih strana svijeta. Mogao bi ju bez problema uspoređivati s ranim singlovima producenata kao što su Thomas P. Heckmann, Massimo Vivona ili Emmanuel Top, što u mojim očima već govori o dubokom poštovanju, no ovo djelo uz sjećanje na dane techno revolucije donosi nove elemente elegantne produkcije primjerene dobu u kojem živimo. Za razliku od uratka na A-strani, B-strana je potpuno instrumentalna, spiritualna i hipnotizirajuća, a aranžman govori o vještini koja manipulativno upravlja situacijom u klubu. Cijela je gramofonska ploča kao vremeplov koji na jednom nosaču zvuka spaja iskustva elektroničkih eksperimenata nekoliko povijesnih era glazbene produkcije sa svježinom suvremenog studijskog pristupa.

Load the next article
Loading...
Loading...