Search Menu
Home Novosti Menu
Glazba

VINYL TJEDNA: Obrotka - Strange Trip To Mars [Astronaut Music]

Doza stimulansa koji oslobađa potisnute emocije iz dubine podsvijesti

  • Damir Ludvig
  • 20 March 2019

Ova je izvanredna ploča stigla putem portala deejay.de. Iako ćete pravi dojam dobiti slušajući kako to zvuči na vinilu, inserte možete poslušati pritiskom na ikonu PLAY ►

A1 Obrotka - Strange Trip To Mars (Original)

Rubni teritorij između house, tech house i melodičnog techno zvuka postaje sve više apstraktan pojam, pa ću pokušati izbjeći kategorizaciju koja ionako samo predstavlja ograničenje u kreativnom razvoju suvremene glazbe. Iako je prilično funky struktura ritma i basa prisutna od samog početka ovog svježeg ostvarenja, nositelj aranžmana je atmosfera koja podsjeća na rane kompilacije londonskog kluba Fabric. "Strange Trip To Mars" je doza stimulansa koji oslobađa potisnute emocije iz dubine podsvijesti i metaforički transformira fantazije interplanetarnog putovanja koje su u literaturi prisutne kao ideja još od početka civilizacije. Iako se ne radi o pokušaju imitacije zvukova koje bi astronauti čuli tijekom leta kroz neistražena bespuća kozmosa, što je često bio slučaj u primitivnim oblicima elektroničke glazbe, Obrotka kao da zvukovljem govori o duhovnom putovanju, pokušaju audio zapisa astralne projekcije koja napušta tijelo slušatelja i vodi ga u više stanje svijesti. Fantastična A-strana koju preporučujem svakom tko glazbu ne doživljava samo kao potrošnu robu, već želi posjedovati umjetničko utjelovljenje koje traje.

B1 Obrotka - Strange Trip To Mars (Christian Hornbostel Remix)

Christian Hornbostel je zaslužan za remiks, koji je ujedno i jedini je zvučni zapis na B-strani, ovog odličnog vinila. Djelo koje je estetikom produkcije daleko više naklonjeno trendu od originala je čvršće i energičnije, a meditativnu atmosferu stavlja u pozadinu u odnosu na kristalnu produkciju bas bubnja i udaraljki. Christian ima fantastičan osjećaj za doziranje produkcijskih elemenata u aranžmanu koji koristi filtriranje kao figuru kojom vješto stvara kontraste između naizgled ravnih dijelova kompozicije. Minimalistički postavljen kao izložbena ikebana u kojoj i najmanji čimbenik ima svoje mjesto, ovaj je remiks vrijedan divljenja. Za razliku od mnogih izdanja kojima je cilj dodatnim verzijama što poznatijih imena poboljšati prodaju, a ne kvalitetu singla, ovaj je nosač zvuka je konceptualno smislen, emotivno čist, te produkcijski ispeglan po suvremenim standardima i zaslužuje sve pohvale.

Load the next article
Loading...
Loading...