Search Menu
Home Novosti Menu
Glazba

VINYL TJEDNA: Orlando Voorn - Positive Vibes [NICEPEOPLE]

Klasični house na 12”

  • Damir Ludvig
  • 26 June 2019

Ovaj je ljetni EP stigao putem portala deejay.de. Iako ćete pravi dojam dobiti tek kad čujete kako to zvuči na vinilu, inserte možete poslušati pritiskom na ikonu PLAY ►

A1 Orlando Voorn - Positive Vibes

Iako se radi o glazbeno potpuno drugačijoj kompoziciji "Positive Vibes" je jedno od djela koje me atmosferom podsjeća na "Break Night", legendarni singl projekta The Mole People iza kojeg stoji ni manje ni više no Armand Van Helden. Barem mi je na prvo slušanje odmah bilo jasno u kakav bi tip seta uvrstio ovo djelo. Lepršavi, ugodni i nadasve funky house koji je svojom zaraznom energijom savršen za ljetne open air partije, svirke uz morsku obalu, dobru zabavu uz koktele i oskudno odjevene preplanule ljepotice. Ono što je za prosječnog zavodnika pitanje: "Znamo li se od nekud?", to je za DJ-e ovaj uradak. Nešto što će djevojke dovesti na plesni podij, pokrenuti atmosferu, a kasnije osigurati utjehu u hotelskoj sobi. House gitara, zagušena disco bas linija, klavirski akordi i ravne string linije su elementi koji su u house glazbi zlorabljeni do bola, pa se zbog toga još više divim Orlandu koji je prastaru recepturu upotrebio na način koji je istovremeno svjež i nostalgičan. Kad sam već kod kulinarskih asocijacija, poznato je da većina ljudi u regiji jede kruh. Često je to i prva hrana koju će nam konobar staviti na stol u bilo kojem restoranu. Rijetko se dogodi da zagrizemo prvi zalogaj i kažemo: "Ovo je izvrstan kruh". Kruh je temeljen na uvijek istoj, jednostavnoj recepturi, ali uvijek postoji netko tko zna pretvoriti običan kruh u poslasticu. Što je to što čini razliku? Odgovor je jednostavan. To je velika doza ljubavi!

B2 Orlando Voorn - One Day

Drugi zvučni zapis na A-strani je nešto sporiji. Radi se o klasičnom pristupu house glazbi, no s latino utjecajem u ritam sekciji i solo saksofonom. Definitivno svi elementi koji su obilježili uspon žanra prisutni su i u ovom djelu. Ono što je danas postalo rijetko, a vrijedno je divljenja je socijalni angažman i poruka pjesme. Ime pjesme "One Day" je isječak iz poznatog govora "I Have A Dream", koji je Martin Luther King, Jr. održao u glavnom gradu SAD-a 28, kolovoza 1963. Drago mi je da govor nije eksploatiran u cijelosti kao u brojnim house i hip hop klasicima, već je samo začin koji asocira na povijest.

B1 Orlando Voorn - Matta

Etnički vokali i struktura koja je prisutna na A-strani, odličan je nastavak ploče, iako bi odabir ove pjesme vjerojatno bilo oruđe za uvod nastupa, a prethodno spomenuta djela za kulminaciju seta.

B2 Orlando Voorn - Ghetto Techno

Iako konceptualno uopće ne pripada ovom izdanju, već sam nekoliko puta poslušao zadnji uradak na B-Strani i stvorio viziju malih mračnih klubova u kojima će "Ghetto Techno", razvaljivati. Svedeno na progresiju udaraljki i hipnotičku atmosferu ovo djelo alat koji će u rukama pravih DJ-a činiti čuda na plesnom podiju..

Loading...
Loading...