Search Menu
Home Novosti Menu
Glazba

VINYL TJEDNA: Patrik Berg - Techno Poem [Terminal M Records]

Osim kolonjske vode, Köln je sjedište Techno majstora!

  • Damir Ludvig
  • 6 December 2022

Ovaj je EP stigao putem portala deejay.de. Iako ćete pravi dojam dobiti tek kad čujete kako to zvuči na vinilu, inserte možete poslušati pritiskom na ikonu PLAY ►

A1 Patrik Berg - Techno Poem

Patrik Berg je jedan od trenutno najkvalitetnijih producenata koji Köln, grad s bogatom povijesnom baštinom, čini još bogatijim. Iako je njegov status na međunarodnoj sceni već odavno neupitan, A-strana još jednom dokazuje u čemu je tajna Bergovog stvaralaštva. Žestoki bas bubanj već u prvom taktu najavljuje karakter djela pod jakim utjecajem devedesetih. Ipak, pristup aranžmanu i tonska obrada bez sumnje zvuče suvremeno. Zarazna tema prožeta je sintetskim udaraljkama i precizno usklađenim pozadinskim elementima koji ukupno stvaraju euforičnu atmosferu. Naracija koja je procesuirana poput vokala u filmovima strave, tijekom uzbudljive vožnje ne dominira zvučnom slikom, ali je u pojedinim taktovima posebno naglašena i daje prepoznatljivost uratku. Techno Poem je ikebana koja kombinira elemente Techno tradicije, no utjecaje povijesti koristi na svoj način. Köln je od prvih dana scene imao svoj karakter, a iako se je taj specifični štih kroz vrijeme mijenjao, čini se kao da itekako osjetan u Bergovoj produkciji.

B1 Patrik Berg - Dance With Demons

Iako je Patrik Berg bez sumnje netko tko je stvorio prepoznatljivi potpis, uvijek me ponovno fascinira to što za razliku od mnogih autora današnjice nikad ne ostaje rob vlastitog uspjeha, već svakom novom kreacijom odlazi korak dalje. Logičan nastavak A-strane pokazuje dublji pristup žanru, dodatnu dozu apstraktnih emocija lišenih patetike, te aranžmanska rješenja koja svaku nanosekundu ne prepuštaju slučaju. Modulacija vokala otvara prostora mašti slušatelja, a arpeggiator koji poput kliktanja automata za kockanje stvara hipnotičku ovisnost. Glazba s ovog nosača zvuka već je neko vrijeme na play listama imena kao što su Pablo Say, The YellowHeads, Kaspar i Modea, a upravo Dance With Demons su u svoj izbor najboljih uradaka uvrstili Spektre, Mark Dekoda i mnogi drugi.

B2 Patrik Berg - Pushing On

Terminal M je etiketa čije svako vinilno izdanje očekujem s veseljem. Jedan od razloga je i to što svaka ploča priča svoju priču od početka do kraja. Poput kazališne predstave u tri čina, tako i ovaj komad plastike utjelovljuje uzbudljivi trodijelni paket primjeren gotovo svakoj prilici. B-strana završava pravom poslasticom koja objedinjuje starinske akorde detroitskih singlova, vokale pod utjecajem soul glazbe i komponente rejverskih himni. Iako se ne radi o najpopularnijoj pjesmi s ovog maestralnog izdanja, njena je maštovita struktura vrijedna divljenja.

Load the next article
Loading...
Loading...