Search Menu
Home Novosti Menu
Glazba

VINYL TJEDNA: Rafael Cerato, Ikarius, Liu Bei - Distant Planets [Runemark]

Nostalgično-futuristička fuzija s bezvremenskim potencijalom

  • Damir Ludvig
  • 18 December 2019

Ovaj je EP stigao putem portala deejay.de. Iako ćete pravi dojam dobiti tek kad čujete kako to zvuči na vinilu, inserte možete poslušati pritiskom na ikonu PLAY ►

A1 Rafael Cerato, Ikarius, Liu Bei - Distant Planets

Već u prvih pet sekundi jasno je da se radi o djeluju pod žestokim utjecajem Italo disco zvuka osamdesetih. Fluidna bas linija koje se ne bi odrekao ni Giorgio Moroder, tehnički je usklađena s elektroničkim udaraljkama koje ipak odaju godinu proizvodnje. Pjevni vokal koji sugestivno ponavlja stihove:”There must be more to this than meets the eye”, zvuči kao tipični predstavnik novog romantizma, ali funkcionalni aranžman u svakom trenutku stimulira instinktivne plesne pokrete i dokazuje da je 2019. Iako smo tijekom glazbene povijesti već imali prilike čuti brojne singlove koji funkcioniraju po istoj formuli, kao kod rijetkih uspješnih primjera i u ovom se slučaju magija nalazi negdje između nota i između stihova. Atmosfera melankoličnih sintetičkih pozadinskih zvukova i uzdasi koji mjestimice zvuče odrezano, nisu savršeni, no upravo im ti mali “propusti” daju karakter koji obično imaju remek-djela. A-strana definitivno zauzima posebno mjesto u mojoj kolekciji najviše zahvaljujući kombinaciji nostalgičnih i futurističkih elemenata koji djeluju inspirativno.

B1 Rafael Cerato, Ikarius, Liu Bei - Distant Planets (Mario Basanov Vocal Remix)

Prvi zvučni zapis na B-strani je remiks koji ukazuje na bezvremenski potencijal pjesme. Žanrovski se radi o verziji koja će besprijekorno funkcionirati u Nu Disco DJ setovima, jer donosi tipičnu funk bas liniju i gitarsku pratnju, te ostale karakteristike koje proživljavaju renesansu kroz ovaj turbolentni glazbeni stil. Remiks je lagan i opuštajuć, a tempo na 115 BPM-a, izvrsno će se uklopiti u koktel barovima i na lounge partijima.

B2 Rafael Cerato, Ikarius, Liu Bei - Distant Planets (Phun Thomas Remix)

I na kraju B-strane nalazi se obrada naslovnog djela koja je klasični Deep House remiks. Osmominutni aranžman gradi atmosferu od gotovo pretihog početka do kulminacije djela koje zahvaljujući kontrastu djeluje znatno moćnije od refrena u originalnoj verziji. Ovaj remiks konceptualno zatvara ploču kao cjelinu, te pruža rješenje za raznorazne ciljne skupine, ali i interpretacije pjesme u kojima slušatelj može uživati u različitim raspoloženjima.

Load the next article
Loading...
Loading...