Search Menu
Home Novosti Menu
Glazba

VINYL TJEDNA: Ruff Degan - Breathin' In A Bag E.P [SOUL IMAGO]

Povratak korijenima s nezamjenjivim zvukovima legendarne TR 707

  • Damir Ludvig
  • 15 September 2021

Ova je ploča stigla putem portala deejay.de. Iako ćete pravi dojam dobiti tek kad čujete kako to zvuči na vinilu, inserte možete poslušati pritiskom na ikonu PLAY ►

A1 Ruff Degan - Anxiety Always

Glazba koja nastaje programiranjem sekvencera, sintesajzera i ritam mašina, već odavno nije nikakva novost. Theremin, prvi elektronički instrument, izumljen je prije gotovo sto godina, a njegov ga je autor Leo Theremin patentirao još daleke 1928. Ipak, za zvuk koji nastaje kompjutorskim programiranjem trebalo je još dosta pričekati, a upravo u tom polju jedna od najzaslužnijih kompanija na svijetu je korporacija Roland. Uz najpoznatije modele ritam mašina kao što su TR 808, TR 909, TR 606, nezaobilazni je model TR 707 koji se je na tržištu pojavio 1985. Ova se je prva potpuno digitalna ritam mašina pojavila upravo u vrijeme čikaške house revolucije i eri nastanka Balearic zvuka. Igračka bez koje klasici kao što je Land Of Confusion (Armando), Move Your Body (Marshall Jefferson), Washing Machine (Mr. Fingers) ne bi postojali, ove je godine doživjela i renesansu zahvaljujući Rolandovom softveru s tzv. Analog Circuit Behavior tehnologijom koja omogućava autentični zvuk na suvremenim računalima. Čemu tako dugi uvod? Zato što još od prvih singlova Snuff Crew, nisam čuo ovako dobru upotrebu zvukova legendarne ritam mašine. Potpuno je svejedno, je li djelo na A-strani nastalo hardverski ili softverski, odličan aranžman i opuštajuća atmosfera pun su pogodak, volite li utjecaje Balearic zvuka i prizvuk osamdesetih. Djelo koje je idealno za radijsku podlogu, soundtrack ili lounge atmosferu na terasi omiljenog bara uz zalazak sunca, cilja na publiku s istančanim ukusom.

B1 Ruff Degan - Mind Garden

Za razliku od teme na A-strani koja automatski stvara pozitivno ozračje, prvi zvučni zapis na B-strani odiše mistikom. Iako se ritam sekcija također temelji na retro zvukovima, princip gradnje atmosfere tijekom aranžmana prilično je suvremen i zavodljiv. Iako ni jedan uradak na ovoj odličnoj ploči nije predug, četiri i pol minute aranžmana prolete toliko brzo, da se potreba za ponovnom reprodukcijom nameće sama po sebi.

B2 Ruff Degan - Shortness Breath

Iako mi zadnji zvučni zapis nije najdraži uradak na ploči, moram priznati da je ugođaj gubitka daha prilikom napadaja panike ocrtan na izuzetno uvjerljiv način. Čak i previše uvjerljiv! Iako većina slušatelja ne bi podnijela preslušavanje ovog djela koje potiče na razmišljanje, lo-fi pristup glazbi koja bi funkcionirala kao soundtrack u kriminalističkoj seriji, vrijedan je divljenja. Iako mogu povući paralele s nekim ranim radovima velikana kao što je Ken Ishii, nema sumnje da se radi o autentičnom djelu bez komercijalnih apetita. Sve u svemu, cijela je ploča za svaku pohvalu, no nije za svakog. Očekujete li energično nabijanje i euforiju, ovo nije materijal za vas. No, želite li uživati u bezvremenskoj elektronici, ovo je pun pogodak.

Load the next article
Loading...
Loading...