Search Menu
Home Novosti Menu
Glazba

VINYL TJEDNA: Sepp - The Future [Windmühle]

Minimalistički house na isključivo vinilnom izdanju

  • Damir Ludvig
  • 31 March 2021

Ova je ploča stigla putem portala deejay.de. Iako ćete pravi dojam dobiti tek kad čujete kako to zvuči na vinilu, inserte možete poslušati pritiskom na ikonu PLAY ►

A1 Low Tape - Summernesia

Jednostavni dizajn s vjetrenjačom budi optimizam i prije nego što se ploča položi na tanjur. Pretpostavljao sam da će zvučni zapis na A-strani biti otisnut na 45 okretaja, no prebacivanjem indikatora na 33, glazba je počela zvučati suvislo. Radi se o materijalu koji definitivno ima svoj karakter. Vrlo autentičan pristup žanru! Atmosferična i pozitivna glazba koja unatoč redukciji komponenti djeluje zabavno. Bas linija koja je stacionirana u zvučnoj slici klasične funk glazbe sedamdesetih je element koji mi je odmah zapeo za uho. No, za razliku od starinskog pristupa u kojem bi se bas linija razvijala u neku razigranu melodiju, ovaj je zvuk bas gitare prilično ravan i kvantiziran. Cijelo se djelo bazira na hipnotizmu, a reducirani aranžman unatoč minimalnim promjenama napreduje vjerodostojno. Zapravo je ovo glazbeni izričaj koji bi najbolje funkcionirao kao glazbena podloga u televizijskim ili radijskim debatama, te mozaičnim emisijama i kvizovima. Ipak, zahvaljujući elektroničkim udaraljkama i formatu ovaj uradak itekako zaslužuje svoje mjesto na plesnom podiju.

B1 Low Tape - What Is The Meaning Of Life

Za razliku od A – strane koja je na 33 okretaja, B-strana je na 45. What Is The Meaning Of Life je lagana, opuštajuća kompozicija, idealna za ispijanje produžene kave na terasi uz vodenu površinu, promišljanje o vlastitoj ulozi u beskonačnosti kozmosa i lagano ljuljuškanje. Materijal koji se svodi na ritam koji ne opterećuje i atmosferu koja smiruje, nosi i dovoljnu dozu energije za ples. Zanimljiv tempo djela odličan je kao vinilno oruđe, a meni najbolje zvuči kad se uspori za 3%. Sve u svemu, jedno od rijetkih izdanja koja žanrovske odrednice minimala doživljava kao skicu, no ne i precizni nacrt. Umjesto pridržavanja pravila ovo je ploča koja ruši barijere, ali ne na uštrb melodije, veselja i pozitivne energije. U eri kad nabijački materijali sve više dominiraju tržištem, ovo je dokaz da jednoumlje nikad nije pogodno tlo za kreativnost.

Load the next article
Loading...
Loading...