Search Menu
Home Novosti Menu
Glazba

VINYL TJEDNA: Skober - Quasar [Terminal M Records]

Lepršav, dinamičan i suvremen, Skober je ponovno u akciji!

  • Damir Ludvig
  • 28 April 2021

Ova je ploča stigla putem portala deejay.de. Iako ćete pravi dojam dobiti tek kad čujete kako to zvuči na vinilu, inserte možete poslušati pritiskom na ikonu PLAY ►

A1 Skober - Quasar

Etiketa koju je osnovala prekaljena Monika Kruse, svako malo objavi izdanje koje jednostavno ne smijem propustiti. Skober je etablirano ime koje ne treba posebno predstavljati, no čini mi se da Terminal M Records, izvlači najbolje iz već ionako kvalitetnih autora. Barem to vrijedi u ovom slučaju. Već u prvih nekoliko taktova Skober stvara ugođaj koji nas prati tijekom cijele A-strane, no melodijska nadopuna driving bas linije i naelektriziranih udaraljki pretvara ovo energično djelo u techno himnu s potencijalom budućeg klasika. Fluidni aranžman ubrzano dovodi do središnjeg djela u kojem dvoranska atmosfera potpuno preuzima zvučnu sliku. Iako se radi o uratku koji 100% ziheraški funkcionira na plesnom podiju, materijal ostavlja marginu dovoljnu za umjetničku slobodu. Skober pod kontrolom drži svaki element produkcije, no daje si i oduška. U trećem činu melodijske razrade prerastaju u rješenja kakvima su sredinom devedesetih bavili autori Goa trance glazbe, no bez obzira na to što ta dionica dodatno demonstrira samopouzdanje umjetnika, ona ne preuzima dominaciju. A-strana je upravo ono što ovih dana očekujemo od suvremenih techno singlova, a radi se o dizalici koja bi posao odradila na svim velikim festivalima koje nadam se ne propuštamo i ove godine.

B1 Skober – Infinity

Okrećem ploču i postavljam iglu na prvi zvučni zapis B-strane. Djelo koje se konceptualno nastavlja na A-stranu i startu otkriva mračniji karakter, no vrhunski aranžman omogućava da više od šest minuta proleti u jednom dahu. Psihodelični moment je daleko više prisutan od početka Skoberove frekventne slike, no u centralnom dijelu uratka autor se vraća klasičnim dvoranskim melodičnim rješenjima uz vokalni sample koji neodoljivo podsjeća na bezbrojne trance dizalice koje su devedesetih bile neizostavne na plesnim podijima velikih klubova. Efektna aranžmanska rješenja i vrhunska produkcija su ono što ovo djelo odvaja od sličnih produkcija drugih umjetnika. Radi se o materijalu s kojim se ne može pogriješiti, a zadovoljit će široke narodne mase svih generacija ljubitelja techno glazbe.

B2 Skober - Flumen

Drugi zvučni zapis na B-strani logično zatvara konceptualnu cjelinu. Isti princip aranžmana kao i na prethodna dva uratka, ipak ostavlja mjesta za vlastiti karakter djela. Prije svega radi se o najmaštovitijem materijalu na izdanju, a ženski vokal koji u centralnom segmentu zapjeva temu pod žestokim utjecajem bliskoistočnih tradicija, komponenta je koja nadmašuje očekivanja koja Skober stvara u prvih nekoliko sekundi audio zapisa. Sve u svemu radi se o ploči koja će razveseliti mnoge, a vjerujem da će njena vrijednost potrajati godinama.

Load the next article
Loading...
Loading...