Search Menu
Home Novosti Menu
Glazba

VINYL TJEDNA: Teenage Mutants - Mistake EP [Terminal M Records]

Četiri vrhunske techno špicerice na jednoj ploči

  • Damir Ludvig
  • 23 October 2019

Ovaj je EP stigao putem portala deejay.de. Iako ćete pravi dojam dobiti tek kad čujete kako to zvuči na vinilu, inserte možete poslušati pritiskom na ikonu PLAY ►

A1 Teenage Mutants - Komet

Tek što sam stavio iglu na ploču i automatski podesio brzinu na 33 okretaja, počelo je filtrirano nabijanje elektroničkih udaraljki s pridruženim atmosferičnim zvukovima koji su ulaz bas linije i otvaranje modulatora dodatno naglasili. Mračna i mistična vožnja započela je već u prvih nekoliko taktova. Teenage Mutants je projekt koji je u zadnje vrijeme sve prisutniji na top listama DJ zvijezda, a karakterističnim su stilom stekli brojne obožavatelje koji ne mogu prestati plesati na njihove strogo strukturirane aranžmane koji odišu energijom, stalnim promjenama i u suvremeni techno uvode estetiku koju su na psychedelic trance sceni prije petnaestak godina stvorili projekti kao što su X-Dream i Delta. Iako je djelo na 129 BPM-a, osjećaj je kao da se radi o daleko bržem uratku, a sinergija kvalitetne produkcije i jednostavnih arpeggio tema dobitna je kombinacija.

A2 Teenage Mutants - Mistake

Drugi naslov na A-strani je sve samo ne greška kao što to tvrdi naslov. Opaki old school techno bas bubanj od prve sekunde para zvučnike, a atmosferični elementi koji mu se pridružuju ne umanjuju njegovu snagu, već dodatno naglašavaju uzbudljiv karakter uratka. Izmjena distorziranih acid zvukova i šaptanja vokala uvode aranžman u centralni dio koji pilastim zvukom i sugestivnim stihovima najprije odvodi kompoziciju u meditativnu sferu, a zatim nastavlja s ritmičkim djelom koji je začinjen jednostavnom melodijskom linijom u klasičnom delay efektu.

B1 Teenage Mutants - Impact

Prvi zvučni zapis na B-strani, estetski je nastavak A-strane. Sličan odabir efekata i atmosfere u startu daje do znanja kako je ovo izdanje zamišljeno kao konceptualna cjelina. Arpeggio zvuk ponovno vodi glavnu riječ, ali ovoga je puta daleko razrađeniji. Iako melodijskim kombinacijama na trenutke djeluje nestabilno, čuje se da su sve intervencije odrađene namjerno, pogotovo kad glavna tema ponovno uhvati skad s bas linijom koja nenametljivo vozi ispod zvučnog zida zasićenog slojevima vrhunski sinkroniziranih frekvencija. Retro utjecaj i suvremeni pristup produkciji savršeno je usklađen, a osjećaj euforije koji slušanje ovog uzbudljivog aranžman izaziva je samo bonus.

B2 Teenage Mutants & Heerhorst - Parofly

Sviđa mi se kad izdavač najbolje djelo stavi na svršetku B-strane, a ova je suradnja upravo poslastica za kraj. Razigrana melodija i momenti koji podižu energetski nivo na svakom plesnom podiju, nadogradnja su na prethodna tri uratka na ploči. Lepršavi zvukovi koji prate glavnu temu u svakom dijelu aranžmana kao da lansiraju novi stupanj intergalaktičke rakete koja je spremna za osvajanje svemira.

Load the next article
Loading...
Loading...