Search Menu
Home Novosti Menu
Glazba

VINYL TJEDNA: Cherrymoon Trax - The House Of House (Thomas Schumacher Remix) [Electric Ballroom]

Velemajstorska restauracija remek-djela

  • Damir Ludvig
  • 16 October 2019

Ova je jednostrano otisnuta ploča stigla putem portala deejay.de. Iako ćete pravi dojam dobiti tek kad čujete kako to zvuči na vinilu, inserte možete poslušati pritiskom na ikonu PLAY ►

A1 The House Of House (Thomas Schumacher Remix)

Već sam sredinom kolovoza, pišući o ploči Golden Hour, spomenuo kako je Thomas Schumacher zaslužan za remiks klasika The House Of House, kultnog belgijskog projekta Cherry Moon Trax, no želio sam pričekati i recenzirati ovu ploču kad mi se dojmovi slegnu nakon sezone festivala. Čim je objavljena, još početkom ljeta, bilo je jasno da će se nalaziti u setu vodećih DJ zvijezda, početnika, underground i overground aktera scene. U trenutku kada se je ovo izdanje pojavilo na tržištu bilo je jasno da se radi hitu i da će vezivanje prestižnog s legendarnim uroditi plodom. Vinilno je izdanje odmah rasprodano, pa ga je bilo potrebno doštampati nekoliko puta. U trenutku dok ovo pišem deejay.de prima narudžbe za još jedan krug objave ovog bestselera, pa ne treba biti Einstein da bi se razumjelo kako se radi o nečem zaista posebnom. Ipak, istina je da se svakog ljeta pojavi tona remikseva i da iako nam probijaju uši jedne sezone i razvaljuju na top listama nemaju onu vrijednost koju ima obrađeni klasik. Zapravo su jako rijetki oni remiksevi koji su toliko dobri da produže životni vijek originala i odvedu ga na novi nivo, što je uspjelo u slučaju singlova kao što su Mory Kante - Yeke Yeke (Hardfloor Remix), Tori Amos - Professional Widow (Armand Van Helden Remix) i Everything but the Girl - Missing (Todd Terry Club Mix Version). Budući da se radi o iznimkama koje potvrđuju pravilo, nameće se pitanje je li verzija koju je odradio Schumacher, samo brza zarada, ili opravdava publicitet koji joj je pružen?

Cherrymoon Trax je legendarni projekt belgijske etikete Bonzai Records, koji je žario i palio tijekom rave ere sredinom devedesetih godina prošlog stoljeća. U vremenu kada je hard core gubio dominaciju na mega eventima kao što je Mayday u Dortmundu, pojavio se stil koji je u početku nazivan hardtrance, a iz današnje perspektive ga je teško žanrovski obilježiti, pa ga većina DJ populacije jednostavno stavlja u kategoriju old school. Cherrymoon Trax je u glazbene anale zauvijek zapisan zahvaljujući singlu The House Of House, objavljenom 1994. Za današnje pojmove izuzetno brzog tempa, od čak 150 BPM-a, ova je singlica osvajala i generacije koje nisu odrasle u devedesetima, a pravi je preporod doživjela kad ju je Nina Kraviz pustila u berlinskom hramu Berghain 2017. Upravo je te godine Bonzai Records proslavio 25 godina postojanja i na grandioznom su partiju ponovno nastupili i Cherrymoon Trax. Potpuno revitalizirajući svoju karijeru duo je počeo nastupati na festivalima kao što je Tomorrowland, a House of House se je ponovno mogao čuti u setu svakog DJ-a koji drži do sebe.

Dirati u klasik s ovakvom povijesnom težinom je nezahvalan posao, jer svaki disbalans između očekivanog i nadogradnje može stvoriti soničnu lakrdiju. Međutim, Thomas je ovaj posao odradio briljantno. Iako je tempo spustio na 129 BPM-a, uspio je zadržati energiju znatno bržeg originala. Što se unapređenja produkcije tiče, Schumacher je stvorio zvuk koji je tehnički superioran izvorniku. Iako je u osnovnoj ritmičkoj strukturi izgubio rejverski prizvuk, nadoknadio ga je acid štihom, kojega nema u originalu, no savršeno mu pristaje. Bez obzira na to što se je pompa oko ove verzije pomalo slegla, bez pritiska mogu zaključiti da se radi o velemajstorskoj restauraciji remek-djela i da će se ova verzija nalaziti u setovima brojnih DJ-a još godinama.

Load the next article
Loading...
Loading...