Search Menu
Home Novosti Menu
Glazba

VINYL TJEDNA: Ten Walls - Arcade [Runemark]

Zarazni arpeggio i elektroničke udaraljke starinskih ritam mašina

  • Damir Ludvig
  • 11 March 2020

Ova je ploča stigla putem portala deejay.de. Iako ćete pravi dojam dobiti slušajući kako to zvuči na vinilu, inserte možete poslušati pritiskom na ikonu PLAY ►

A1 Ten Walls - Arcade

Marijus Adomaitis, poznatiji pod pseudonimom Ten Walls litvanski je producent koji već godinama oduševljava ljubitelje elektroničke glazbe iz cijelog svijeta. Inspirativan, svjež i inovativan, Ten Walls uvijek donosi nešto nečuveno, pa ne čudi da s veseljem čekam njegova izdanja. Naziv ‘Arcade’ podsjeća na omiljenu zabavu klinaca iz osamdesetih koji su svoje slobodno vrijeme i novac trošili u posebno namijenjenim prostorima igrajući arkadne igre. No, usprkos brojnim elementima koji funkcioniraju po retro principima i zvuče kao da su nastali na ranijim verzijama kompjutera Commodore 64, djelo donosi aktualni princip produkcije koji gotovo deset minuta uzbudljivog aranžmana čini materijalom koji me je natjerao da nakon prvog slušanja ploču pustim još pet puta za redom. 8-bitna koncepcija prenesena je i na grafički identitet izdanja koji ukazuje na smanjenu rezoluciju, što je u današnjoj eri sve većih mogućnosti još jednom ukazuje na kasični manifest minimalizma koji tvrdi:’manje je više’! Bravo Ten Walls!

B1 Ten Walls - Casper

B-strana nastavlja istim tempom kao i A-strana, a ležerna se atmosfera lagano razvija zahvaljujući nenametljivom aranžmanu koji kulminaciju doživljava u trećem činu gdje provokativni sintetički zvukovi postižu svoj psihoakustički maksimum, stimulirajući osjetila slušatelja. Naravno da i ovo djelo sadrži određenu dozu lo-fi elemenata, distorzije i klasičnih rješenja, no ipak je njegova izvedba daleko čišća i tehnički, ali i glazbeno, te predstavlja odličan nastavak koncepta ovog vrhunskog izdanja.

B2 Ten Walls - Ssv Normandy

Zadnji zvučni zapis na ploči počinje kao da je nastao početkom osamdesetih, a pozadinski šumovi stvaraju atmosferu koje se ne bi sramio ni Jean-Michel Jarre. Zarazni arpeggio i elektroničke udaraljke starinskih ritam mašina bez problema bi poslužili kao soundtrack za četvrtu sezonu serije ‘Stranger Things’ koja je najavljena za 2020. Simpatični uradak sa synth-pop i new wave elementima, predstavlja kao zvanično finale i odjavna špica ovog posebnog vinila kojeg svakom toplo preporučujem.

Load the next article
Loading...
Loading...