Search Menu
Home Novosti Menu
Glazba

VINYL TJEDNA: Thomas Schumacher - Jibaro [Electric Ballroom]

Techno za sve generacije!

  • Damir Ludvig
  • 16 May 2023

Ovaj je EP stigao putem portala deejay.de. Iako ćete pravi dojam dobiti tek kad čujete kako to zvuči na vinilu, inserte možete poslušati pritiskom na ikonu PLAY ►

A1 Thomas Schumacher - Jibaro

Prije sto godina u Americi je ekspandirao Jazz, glazbeni žanr koji je u svoje vrijeme predstavljao avangardu, a danas je dio opće kulture i statusno dijeli tron uz klasičnu glazbu. Sredinom osamdesetih uznapredovao je Techno, stil koji je prisutan na međunarodnoj sceni dobrih četrdeset godina. Približava li se Techno statusu klasične glazbe? Možda ne tako brzo, ali sigurno! Techno je vezan uz tehnologiju, a budući da je skok tehnologije brži nego ikad u povijesti čovječanstva i ovaj kreativni izričaj doživljava promjene u trendovima svakih nekoliko mjeseci. Iako svojim estetskim postavkama odudara od Pop glazbe, temeljenoj na brzoj promjeni i instant zvijezdama, Techno je količinom izdanja nadmašio današnji Pop na steroidima. Hiperprodukcija ili neograničena manifestacija mašte? Vrijeme će pokazati. No, uvijek su postojali primjeri koji odolijevaju hirovitim promjenama novih trendova i dokazuju kako je njihov put vrijedan pažnje pri svakom izdanju. Jedan od autora čija izdanja uvijek zaslužuju najveće ocjene kritike i ovacije publike nedvojbeno je Thomas Schumacher. Premda se u mojoj kolekciji ploča nalaze njegova izdanja starija od dvadeset godina, uvijek mi je zadovoljstvo udomiti nešto iz njegove recentne produkcije. A-strana od početka ploče donosi sve zbog čega se Thomasu nije teško klanjati. Vrhunska tehnička obrada svake pažljivo odabrane frekvencije, euforična struktura buke, te jedinstveni karakter koji govori o iskustvu prekaljenog veterana. Dinamičan aranžman kojim Thomas Schumacher uvijek začini svoj naizgled jednostavni pristup glazbi, gotovo da ne daje predaha ni u jednom trenutku. No, svaki pedantno isplanirani trenutak ove zvučne vožnje, prepun je old school dionica ispresijecanim pristupom koji je ispred svog vremena.

B1 Thomas Schumacher - Somebody Scream

Iako B-strana počinje s nešto manje energije unatoč bržem tempu, ta se iluzija već nakon devedeset sekundi uvoda privodi kraju. Acid linija s tonalnim promjenama karakterističnima za Thomasov stil, uskoro se pridružuju rejverski akordi koji poput vremeplova na putovanju u razdoblje revolucije podižu užitak za 100%. U svakom dijelu aranžmana Schumacher uspijeva izvući zavidne količine energije koju nije moguće izmjeriti u kilodžulima. Thomas je još jednom opravdao, ali i nadmašio očekivanja, a svojim mračnim, razornim i brzim ritmovima, te driving bas linijama, demonstrirao je razornu moć namijenjenu festivalskim eventima i klupskim okupljanjima. Uvijek beskompromisan i inspirativan, Schumacher još jednom osigurava vrhunski užitak za ljubitelje Techno glazbe. Hvala mu!

Load the next article
Loading...
Loading...